
Bewoners willen minder doorgaand verkeer Rotterdam
Laatst bijgewerkt: maandag 17:28 uur
Steeds meer inwoners van Rotterdam zijn klaar met al het doorgaand autoverkeer in hun stad, meldt het Algemeen Dagblad. Bewoners en verkeersorganisaties bepleiten dat doorgaand verkeer al aan de rand van de stad zou moeten geweerd, in plaats van pas bij het centrum. De grote wegen na de afritten van de snelweg zouden daarom smaller gemaakt moeten worden om zo automobilisten te dwingen vaker voor de Ring Rotterdam te kiezen. Gelukkig is bestemmingsverkeer dat in het centrum moet zijn nog wel van harte welkom en is er meer dan genoeg gelegenheid om te parkeren in Rotterdam in en rond het centrum.
Sluipverkeer
De grote verkeersdruk in de stad is bijvoorbeeld voelbaar op de Van Aerssenlaan bij Diergaarde Blijdorp. Ondanks de groene omgeving, valt er hier voor bewoners weinig te genieten. Bij wijze van experiment schrapte de gemeente Rotterdom een rijbaan op de toevoerwegen naar de Maastunnel. Het gevolg: 750 extra auto’s per dag op de Van Aerssenlaan door al het sluipverkeer, die nu in feite een doorgaande route geworden is. Dit ten koste van de luchtkwaliteit, in combinatie met een flinke toename van geluidsoverlast. De weg is ook niet ingericht om als vervangende ringweg dienst te doen.
Doorgaand verkeer terugdringen in de hele stad
Door de verkeersexperimenten van de gemeente, neemt ook elders de drukte toe. Bijvoorbeeld op de Erasmusbrug, het Eendrachtsplein en het Kruisplein. Bewoners en organisaties hebben daarom hun zegje gedaan bij de commissie verkeer van de gemeente. De boodschap? Prima dat de gemeente doorgaand verkeer terug wil dringen, maar doe het dan in de hele stad en niet alleen op een paar plaatsen om een waterbedeffect te voorkomen. De Coalitie Gezond Verkeer 010 vraagt de gemeente om verkeer voortaan te weren van de hoofdwegen. Daarvoor zijn zij graag een versmalling van het Stadhoudersviaduct, de Groene Kruisweg en de Vaanweg. Ook zou daarbij een verlaging van de maximum snelheid nodig zijn. Door alle grote entrees van de stad minder breed te maken, zou het binnenrijden van de stad alleen nog interessant moeten zijn voor bestemmingsverkeer.
Reistijd
Reizigersvereniging Rover verbaast zich erover dat in het verkeersbeleid van de gemeente reistijd nauwelijks een rol speelt. Zij bepleiten dat reistijd doorslaggevend is bij het kiezen van een route evenals bij het kiezen van de wijze van vervoer. Mensen kiezen liever voor de snelste route, in plaats van voor de kortste route. Het afknijpen van het verkeer bij de afrit van de snelweg, zou de route dwars door de stad langzamer maken. Routeplanners gaan dan vanzelf automobilisten naar de Ring verwijzen.
De commissie verkeer heeft inmiddels van bewoners een petitie mogen ontvangen om van Rotterdam-Noord een 30 kilometerzone te maken. Of het tot actie gaat leiden, moet nog duidelijk worden.
Reacties met de meeste stemmen
Actieve discussies
Recente reacties