Redactie 112 0 reactie(s) do 08 juli 2021, 18:27

Opnieuw geldezels aangepakt

Laatst bijgewerkt: maandag 17:28 uur

ROTTERDAM – Maandag waren de wijken Rotterdam – Schiebroek en Overschie aan de beurt en werden opnieuw mensen aangepakt die hun rekening laten misbruiken door criminelen. In totaal werden zeven mensen in de leeftijd van 24 tot 58 jaar aangepakt op verdenking van betrokkenheid bij internetoplichting en witwassen.

Geldezel
Op het politiebureau aan de Prins Frederik Hendrikstraat in Rotterdam waren maandag reclasseringsmedewerkers, rechercheurs en een officier van justitie aanwezig, om de verdachten diezelfde dag nog een straf op te leggen en hen te wijzen op hun gedrag en de enorme gevolgen van het zijn van geldezel. Daarnaast werd aandacht besteed aan de (geld)problemen die vaak een rol spelen bij mensen die de gevolgen meestal niet overzien.

Ronselen
Om zelf buiten beeld te blijven ontvangen criminelen geld van hun slachtoffers liever niet op hun eigen rekening. Dus misbruiken ze vaak betaalrekeningen van anderen. Zo ronselen ze zogenaamde geldezels via social media. Of bij scholen waar jongeren voor een paar tientjes overgehaald worden om bijvoorbeeld even te helpen bij het pinnen. Ook via games en WhatsApp wordt geronseld. Zo worden vaak jongeren en kwetsbare mensen slachtoffer en zijn ze ineens betrokken bij bijvoorbeeld witwassen.

Gevolgen
De gevolgen zijn groot en kunnen je nog jaren achtervolgen als je schuldig bent aan het witwassen van illegaal geld. Dit zijn nuttige tips om te voorkomen dat je geldezel wordt:

– Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders.

– Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende.

– Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.

– Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en makkelijk veel geld kan verdienen. Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat.

In totaal zijn zeven verdachten gehoord. Twee verdachten hebben straffen opgelegd gekregen variërend van taakstraffen (tot 60 uur), geldboetes, het betalen van een schadevergoeding en bijzondere voorwaarden. Daarbij moet gedacht worden aan passende dagbesteding en meewerken aan schuldhulpverlening. Vijf verdachten die maandag zijn verhoord horen de beslissing van de officier van justitie binnenkort. Hier wordt nog nader onderzoek naar gedaan.

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Rotterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Rotterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.