Logo 112Rotterdam

Redactie 112 0 reactie(s) di 04 augustus 2020, 17:12

Geen strafvervolging voor agenten na uitlatingen in WhatsApp-groep

Laatst bijgewerkt: maandag 17:36 uur

ROTTERDAM – Het Openbaar Ministerie in Rotterdam gaat de agenten, naar wie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aanleiding van uitlatingen in een WhatsApp-groep, niet vervolgen.

Begin juli meldden media de beschikking te hebben over racistische berichten in een WhatsApp-groep waaraan politieagenten deelnamen. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft onderzocht of de agenten zich schuldig hebben gemaakt aan discriminatie.

Uit het onderzoek is gebleken dat sommige uitlatingen zeker laakbaar en niet passend zijn voor politiefunctionarissen. De wet schrijft voor dat dergelijke uitspraken alleen strafbaar zijn als die in het openbaar worden gedaan. Dat is in dit geval niet gebeurd, want de agenten zaten in een besloten WhatsApp-groep.

Het OM heeft daarom besloten om geen strafrechtelijke vervolging in te stellen tegen de betrokken politieambtenaren. Wel gaat de politie de zaak intern nader onderzoeken.

Wat gebeurt er nu

De politie neemt de uitlatingen hoog op en onderzoekt de complete aard en omvang van de uitlatingen in de app en het handelen van de betrokken agenten in die periode. Aan de hand van die resultaten en de gebleken omstandigheden worden eventuele maatregelen voorgesteld. Deze voorgenomen maatregelen worden voorgelegd aan twee landelijke, onafhankelijke commissies. Aan de hand van hun adviezen neemt politiechef Fred Westerbeke een definitief besluit.

Tijdens het onderzoek naar de strafbaarheid van de uitlatingen zaten de betrokken agenten thuis. Omdat gezien eerdere, vergelijkbare zaken geen strafontslag wordt voorzien, is er geen reden voor buitenfunctiestelling tijdens het disciplinair onderzoek. Zij zullen weer aan het werk gaan, al dan niet op hun eigen plek.

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Rotterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Rotterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.