Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 00:39:08 (dia: ) Ambu 17123 Molecatensingel 3077SH Rotterdam Rottdm Bon 39886 Prio Middel Eenheid | CPA Rijnmond AZRR Ambulance 17-123
dinsdag 26 maart 2019

VRIJDAG 15|06

Verdovende middelen en cash gevonden bij controle spookbewoning centrum Rotterdam

Op de Nieuwstraat ontdekte de politie in een woning een 'bekende' Albanees. Hij droeg een duur horloge en had in zijn woning drie kogelwerende vesten

ROTTERDAM - Duizenden euro's en verdovende middelen gevonden in luxe appartementencomplexen in het centrum van Rotterdam. Het resultaat van een controle op dinsdag 12 juni. Van de bezochte woningen bestond vooraf het vermoeden dat er sprake zou zijn van spookbewoning. De politie brengt dit soort panden in kaart om deze vorm van ondermijning te verbannen.

 

Criminelen weten vaak onder de radar te blijven omdat ze zich anoniem kunnen vestigen in Nederland. Ze krijgen hulp van professionele facilitators, waaronder malafide verhuurbemiddelaars. Zo wonen criminelen vervolgens in luxe appartementencomplexen waar zij hun activiteiten voortzetten, mét gevaar voor de overige bewoners.

 

De actie van dinsdag 12 juni was specifiek gericht op dure panden waar mogelijk criminele samenwerkingsverbanden gebruik van zouden maken. Dat gebeurt niet alleen in Rotterdam, ook Amsterdam is hier bekend mee. Voor deze controle werd dan ook nadrukkelijk de samenwerking opgezocht.

 

Resultaten
Dinsdag bezocht het onderzoeksteam zeven panden in het centrum van Rotterdam. N.a.v. deze actie stelt de gemeente Rotterdam een vervolgonderzoek in naar een woning op de Jufferstraat waar twee Albanezen aanwezig waren, maar een andere man ingeschreven stond. Deze 'bewoner' was niet aanwezig en zou in het buitenland verblijven. Na controle bleek één van de Albanezen betrokken te zijn in een onderzoek buiten Europa. In datzelfde pand werden apparaten en goederen gevonden om verdovende middelen te verwerken en te verhandelen, alsook een kleine hoeveelheid cocaïne. Daarnaast vond de politie 1200 euro en een groot bedrag in buitenlandse valuta. Dit is allemaal in beslag genomen.

 

In een tweede pand, aan de Bulgersteyn, werden drie Albanese mannen aangetroffen waarvan één gesignaleerd stond voor 45.000 euro. Daarnaast vonden rechercheurs gebruikershoeveelheden cocaïne, drie dure telefoons, merkkleding, lege big shoppers en een aanzienlijk geldbedrag in coupures van 500 en 200 euro.

 

Telefoons

Op de Nieuwstraat ontdekte de politie in een woning een 'bekende' Albanees. Hij droeg een duur horloge en had in zijn woning drie kogelwerende vesten. Daarnaast had ook hij een aanzienlijk geldbedrag bij zich en was in het bezit van meerdere dure telefoons. Het geld, 16.000 euro en het horloge ter waarde van 18.000 euro zijn in beslag genomen. De man deed afstand van de kogelwerende vesten. Ook zijn bedrijf in Rotterdam-Zuid werd gecontroleerd.

 

In de overige luxe appartementencomplexen werd niets gevonden. Wel werd van één persoon ontdekt dat hij ook een Roemeense verblijfsstatus had. Dit wordt nader onderzocht bij de IND.

De gecontroleerde personen worden op een later moment op het politiebureau ontboden om zich te verantwoorden voor hun activiteiten en spullen. De politie en het Openbaar Ministerie bekijken in het kader van afpakken wat er verder nog in beslag kan worden genomen.

Foto's
1/1
Locatie