Redactie 112 0 reactie(s) zo 30 april 2017, 12:08

Gesleepte veerboot gezonken voor kust van Texel

Laatst bijgewerkt: maandag 18:02 uur

TEXEL–ROTTERDAM–HANKO (Finland) – Voor de kust van Texel is op zondag 30 april 2017 een veerboot gezonken.

Er is niemand gewond geraakt, er was niemand op het schip aanwezig. De veerboot werd door een sleepboot vanuit Rotterdam vervoerd naar de Finse stad Hanko. De combinatie was gisteren vertrokken vanuit de havens van Rotterdam en had op 6 mei  aan moeten komen in Finland. De Poolse zeesleper genaamd “Ikar” raakte de controle over de gesleepte vracht kwijt en het vaartuig maakte slagzij. De melding daarvan kwam rond 05.40 uur in de ochtend bij de reddingsdiensten binnen. IJlings is een tweede sleper van de Kustwacht, de “Guardian”, toegesneld in de hoop het vaartuig te kunnen redden en naar de kust te slepen. Dit is echter niet gelukt en de boot is gezonken op ongeveer 10 zeemijl uit de kust, westelijk van De Koog. Toen het schip slagzij maakte heeft de sleepboot nog wel voor elkaar kunnen krijgen om met een scherpe rechterbocht het zinkende schip uit de druk bevaren route van de vaargeul te krijgen om zo te proberen het overige scheepvaartverkeer zo min mogelijk te hinderen. De kustwacht is ook met het patrouilleschip de “Visarend” ter plaatse gegaan en alle scheepsverkeer in de omgeving is gewaarschuwd voor het wrak. De Noordzee is ter plaatse tussen de 10 en 20 meter diep. Omstreeks 15.00 uur is ook een betonningsvaartuig van de kustwacht, de “Schuitengat” op de plaats des onheils aangekomen. Dit schip is in staat om met behulp van een kraan aan boord grote betonningen en zeeboeien te plaatsen om het wrak aan te duiden. Zoals de Kustwacht meldt gaan zij nu uit van “het creëren van een veilige situatie voor mens en milieu”.

De gesleepte veerboot, de “Siebengebirge”, is gebouwd in 1969 en diende tot 2015 als autoveer over de Rijn in Duitsland. Nadat er ernstige problemen met de motor waren in 2013 en het schip stuurloos met de Rijnstroming werd meegevoerd en er daardoor een grote reddingsoperatie voor 55 passagiers moest plaatsvinden, werd besloten het veer te vervangen.Het lag in de bedoeling de boot nu te transporteren naar Finland, daar te renoveren en klaar te maken voor verkoop. Het is onbekend wanneer het wrak geborgen zal worden.

Omdat de veerboot is bedoeld voor binnenwater, zal worden onderzocht of het vervoer over open zee, mogelijk in combinatie met stevige wind, het ongeval heeft beïnvloed.

Marinus Kers©

Deel dit artikel

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Rotterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Rotterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.