Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) di 26 juli 2022, 19:12

Nieuwe methode tegen de eikenprocessierups

ROTTERDAM – Er is een nieuwe manier om het aantal eikenprocessierups te beperken. ‘Paringsverstoring’ heet het. Dit jaar is voor het eerst in Nederland een proef gedaan met deze methode. En nu ook in Rotterdam.
Met een apparaat dat lijkt op een paintball-pistool wordt een lokstof in de top van de eik geschoten. De mannetjesvlinders komen hierop af, maar raken in de war en komen niet tot paren. Hierdoor komen er uiteindelijk minder eikenprocessierupsen in de bomen. De proef is uitgevoerd bij vijftig eiken nabij het Zuiderpark.

De eikenprocessierups kan flink wat overlast veroorzaken. De brandhaartjes van de rups kunnen jeuk, pijn en irritatie veroorzaken aan de huid, ogen, luchtwegen en het maagdarmkanaal. De klachten verschillen per persoon en gaan meestal vanzelf weer over.

Feromonen

De lokstof bestaat uit zogenoemde feromonen, een stof die lijkt op die van vrouwelijke vlinders. Dat trekt mannetjes aan , maar zij treffen geen (of minder) vrouwtjes. Hierdoor blijft een paring uit. De methode werkt preventief, waardoor er minder bevruchte eitjes worden afgezet.

Onderzoek

Onafhankelijke onderzoekers en wetenschappers aan de universiteit van Zweden ontwikkelden deze methode. Het doel is om de aantallen eikenprocessierups te verminderen, zonder nadelige effecten op andere dieren, planten, het milieu en de volksgezondheid. De werking wordt gemonitord en de resultaten worden verwacht in november 2023.

Natuurlijke vijanden

Rotterdam probeert de rups al langer terug te dringen door natuurlijke vijanden in te zetten. Zo zijn er vele vleermuizen- en mezenkasten in de buurt van eiken opgehangen. Koolmezen eten namelijk de rupsen en de vleermuizen de nachtvlinder die eruit voortkomt. Bovendien zijn er bloembollen geplant in de buurt van eiken, waar de sluipwesp op afkomt.

Minder overlastgevende nesten

Paringsverstoring is een methode om plaaginsecten beheersbaar te houden. Het wordt al langer toegepast in Zuid-Europa bij de dennenprocessierups. Nu dus ook in Nederland en naast Rotterdam doen ook andere gemeentes mee met de proef. Tot nu toe zijn er dit seizoen minder nesten in vergelijking met de twee voorgaande jaren. Dat komt door alle genomen maatregelen, maar vermoedelijk ook doordat de rupsen tijdens voorgaande hete zomers de grond in zijn gegaan. Dit wordt onderzocht.

Bron: Gemeente Rotterdam

Deel dit artikel

Reacties

Reageren is uitgeschakeld.

Ook interessant

Weersverwachting Rotterdam

Volg ons

Volg ons