Mes
Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 05 augustus 2022, 17:32

In gesprek met jongeren over messengeweld

ROTTERDAM – Het dragen van steekwapens onder jongeren is een probleem. Op jonge leeftijd hebben sommige tieners al een mes op zak om zich veilig te voelen. Stichting Confro geeft op scholen confrontatielessen over het gevaar van wapenbezit.

De naam zegt het eigenlijk al: stichting Confro geeft confrontatielessen over lastige onderwerpen als wapenbezit, seksueel geweld, racisme, islamofobie en straatcultuur. Ze zijn te gast op een school in Rotterdam-Zuid. ‘Een goede vriend van mij is vorig jaar met meer dan tien messteken om het leven gebracht. Zomaar ineens. Dat was heel eng’, vertelt een 13-jarige scholier tijdens de confrontatieles.

Voorstelronde

Patrick Ribeiro, Majid Alrufaie en Tyler Koudijzer van Confro stellen de vraag of de tieners iemand kennen die slachtoffer óf dader was van een steekpartij. Een deel van de klas steekt zijn of haar vinger op. De drie mannen van Confro kijken hier niet van op: ze spreken vaker jongeren die te maken hebben met messengeweld. Tijdens een uitgebreide voorstelronde deelt iedere leerling iets persoonlijks over zijn of haar leven. Af en toe komen er een paar woorden straattaal voorbij. Zo creëren de mannen van Confro – hip gekleed, tatoeages en piercings – een veilige omgeving waarin de jongeren zich op hun gemak voelen.

Voorstelling ‘Shank’

Onderdeel van het programma is de voorstelling ‘Shank’ (straattaal voor mes). Het team van Confro schetst de gevaren van (online) straatcultuur, zoals drillrap, een muziekstroming waarin artiesten rappen over het harde leven op straat. In drillrapvideo’s laten de rappers vaak messen zien, dragen zij maskers of bivakmutsen om onherkenbaar te blijven en dagen zij hun ‘vijanden’ uit. Sommige rappers hebben veel volgers op social media en bereiken een groot publiek met hun video’s. In de confrontatieles speelt Tyler iemand die ‘live’ gaat via zijn YouTube-kanaal om zijn vele volgers te bereiken. Hij praat tegen zijn kijkers en vraagt of zij willen reageren op Patrick, die een rapper speelt. Patrick twijfelt over zijn teksten, omdat hij ‘het straatleven’ niet op die manier leeft. Goede vriend Majid stimuleert Patrick om af te spreken met Tyler. Na tien minuten eindigt de voorstelling abrupt: Patrick wordt ineens doodgestoken door Tyler. Het is muisstil in de klas. Dat komt binnen.

‘Geen enkele moeder wil een zoon als moordenaar’

Na een korte stilte gaan de drie mannen in gesprek met de scholieren. Tyler, Patrick en Majid maken grappen om het niet te zwaar te maken, maar is er ook ruimte voor diepe gesprekken. Na anderhalf uur sluiten ze het interactief theaterprogramma af met een pakkende boodschap: ‘Geen enkele moeder wil een kind als moordenaar’.

Aanpak Rotterdam

Het terugdringen van wapenbezit en -geweld – met name onder jongeren – is een prioriteit voor het nieuwe college. Vorig jaar begon de gemeente al met de aanpak Geweldig Rotterdam om wapenbezit onder jongeren te ontmoedigen. Bart Hartog, beleidsadviseur team Risicogroepen binnen de Directie Veiligheid: ‘Het dragen van een mes, geeft een groot risico om vervolgens zelf slachtoffer te worden van wapengeweld. Jongeren zien dit risico niet altijd in. We zagen de afgelopen jaren helaas te veel voorbeelden in de stad. Ook heeft dit geweld grote impact op familie, vrienden en de buurt. De grootste uitdaging zit niet in de messen zelf, maar in de (online) straatcultuur. Jongeren zijn in hun ontwikkeling naar volwassenheid extra vatbaar voor beïnvloeding.’

Bron: Gemeente Rotterdam

Deel dit artikel

Reacties

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ook interessant

Weersverwachting Rotterdam

Volg ons

Volg ons

0
Wat vind jij? Laat een reactie achter!x