Logo 112Rotterdam

Rotterdam
Redactie gemeentebericht 0 reactie(s) vr 30 september 2022, 19:52

Het stormseizoen is weer begonnen

ROTTERDAM – Het stormseizoen is weer begonnen. Dit betekent ook meer kans op hoogwater. Bij extreme weersomstandigheden kan dit in buitendijkse gebieden zorgen voor wateroverlast.

De periode tussen 1 oktober en 15 april geldt als het stormseizoen. Het stormt vaker op zee, en in combinatie met vloed wordt het zeewater dan richting het land geduwd. Hierdoor komt het water in de Nieuwe Maas hoger te staan en is de kans op hoogwater in Rotterdam groter.

Buitendijks

Rotterdam is bijna volledig beschermd tegen hoogwater door onze dijken en waterkeringen. Maar er ligt ook een groot deel buiten de dijken. Dit noemen we buitendijkse gebieden. De laagstgelegen buitendijkse gebieden in Rotterdam zijn het Eiland Van Brienenoord en oude stedelijke gebieden als het Noordereiland, Kop van Feijenoord, Scheepvaartkwartier Heijplaat (het oude dorp). Wist je dat bijna 50.000 Rotterdammers buitendijks wonen? In extreme omstandigheden kunnen zij dus te maken krijgen met water op de kades en mogelijk wateroverlast. Dat geldt vooral tijdens het stormseizoen.

Wat doet de gemeente?

Als er hoogwater wordt verwacht, plaatst de gemeente waarschuwingsborden op de lagergelegen kades in Rotterdam. Dit zijn kades die als eerste overlopen. De weg bij Bolwerk, onder de Willemsbrug, wordt afgezet met een slagboom. Bewoners worden gewaarschuwd om hun auto’s langs de kades weg te halen. Als bewoner ben je zelf verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen, zoals het verplaatsen van de auto of scooter. De politie en gemeente werken samen om de veiligheid te waarborgen. Als het nodig is worden auto’s weggesleept om overlast te voorkomen.

Wat kunt u zelf doen?

Wij adviseren u om de berichtgeving via het nieuws of social media in de gaten te houden en voorzorgsmaatregelen te nemen. U bent zelf namelijk verantwoordelijk voor het nemen van maatregelen om schade aan uw eigendommen te voorkomen. Ook bent u zelf verantwoordelijk voor het aanschaffen van materialen om uw woning te beschermen tegen hoogwater. Deze materialen kunt u aanschaffen bij verschillende bouwmarkten of via het internet.

Bij voorzorgsmaatregelen kunt u denken aan het waterdicht maken van uw huis door het plaatsen van zandzakken of schotten voor deuren, belangrijke eigendommen naar een hogere verdieping verplaatsen, uw auto verplaatsen naar een hoger gelegen terrein en het afsluiten van de elektriciteit als dat nodig is.

Bron: Gemeente Rotterdam

Reacties

Reageren op dit artikel is niet meer mogelijk

Ook interessant

Weersverwachting Rotterdam

Volg ons

Volg ons

Copyright © 112Rotterdam
!

Ads

Advertenties worden geblokkeerd

Oeps! Onze advertenties worden geblokkeerd. Dit vinden wij jammer, want dankzij de advertenties is deze website gratis toegankelijk.

Steun ons alsjeblieft door deze Adblock-extensies of -software uit te schakelen.

Browsers als Firefox en DuckDuckGo staan soms te strikt ingesteld waardoor onze website niet goed werkt. Pas deze instelling aan of zet onze website op de whitelist.