Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 20:19:28 Ongeval Binnen (lekkage Gev Stof: Gas Overige) Ruigoord Rotterdam 173731 179194... Prio Hoog Eenheid | OD 40.1 Officier van Dienst Brandweer IBZ Zuid...
dinsdag 22 augustus 2017

Archief

Verkeerscontrole op de Brede Hilledijk leidt tot vondst vuurwapen

Gemaakt: Woensdag, 05 april 2017 19:59

ROTTERDAM - Een verkeerscontrole in Rotterdam heeft op 4 april tot de aanhouding van een 26-jarige verdachte en de vondst van een vuurwapen geleid.


Agenten hielden op de Brede Hilledijk een verkeerscontrole en gaven de man een stopteken. De Albanese bestuurder bleek onrechtmatig in Nederland te zijn, maar hij had wel een woning aan in het centrum van Rotterdam. Toen de politie daar een doorzoeking verrichtte, vonden agenten een vuurwapen, drie zakken met mogelijk harddrugs en andere goederen die wijzen op handel in verdovende middelen. De agenten namen alles in beslag. De verdachte wordt verhoord en zal te zijner tijd worden overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Grote geldvangsten in centrum Rotterdam

Gemaakt: Donderdag, 06 april 2017 17:40

ROTTERDAM - Misdaad mag niet lonen. Politieagenten in Rotterdam-Stad staan hiervoor. Nog geen vier maanden van het jaar voorbij en nu al wisten agenten in het centrum in vijftien verschillende zaken zo'n 265.000 euro af te pakken op verdenking van witwissen. Ook namen zij dure horloges en twee vuurwapens in beslag.

 

Criminelen die flink de bloemetjes buiten zetten en zich profileren met dure auto's, kleding en sieraden zijn de politie een doorn in het oog. Het afpakken van crimineel verkregen geld en goederen heeft daarom ook een hoge prioriteit. Herkenbaar en in burger zijn de agenten scherp op verdachte situaties en opvallende gedragingen. Dat leidde de eerste maanden van het jaar al tot mooie resultaten.

 

Luik
Sommige verdachten verzinnen van alles om het geld goed te verstoppen. Dat bleek toen politieagenten op 23 januari een buitenlands voertuig met daarin twee mannen controleerden op de Maasboulevard. Tijdens dit onderzoek zagen de politieagenten een luik op de plek waar een reservewiel hoort te zit. Onder het luik vonden zij 43.000 euro aan bankbiljetten

 

Preventief fouilleren
Ook bij metrostation Coolhaven was het raak. Tijdens een preventief fouilleeractie op 25 januari controleerden politieagenten een man uit die 24.000 euro op zak had. Een goede verklaring kon hij niet geven, reden genoeg voor de agenten om dit geld in beslag te nemen.

 

Schoenendoos
Op 18 februari werd de aandacht van politieagenten getrokken door twee Albanese mannen in een duur appartementencomplex in het centrum van Rotterdam. De agenten stelden een onderzoek in en troffen in het appartement maar liefst 120.000 euro in een schoenendoos. Ook twee Breitling horloges werden inbeslaggenomen. De twee mannen van 39 en 48 jaar oud werden ingerekend, het geld en de sieraden waren zij kwijt.

 

Ondermijning
Ondermijning is de vermenging van criminaliteit in de onderwereld met de gezonde samenleving in de bovenwereld. Normen en waarden vervagen, criminaliteit wordt een onderdeel van de samenleving.

 

Praktijkvoorbeelden zijn er te over: families die drugshandel als grootste inkomstenbron hebben, zaken die niet kunnen kloppen: winkels waar jarenlang zelden een klant binnenstapt, kapperszaken zonder stoel en jongeren in peperdure auto's of jongeren. Horecagelegenheden die afhankelijk zijn van illegale gokzuilen. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal. Ondermijning drukt eerlijke economie weg, vergiftigt het opvoedingsklimaat en bedreigt de maatschappelijke integriteit. De gemeente Rotterdam, OM, belastingdienst en de politie werken samen om de ondermijning te bestrijden.

Politie vindt 3 ton in kofferbak auto

Gemaakt: Vrijdag, 07 april 2017 18:05

ROTTERDAM - Op woensdagavond is in een auto drie ton aan cash aangetroffen. Een verdachte is aangehouden.


Uit politieonderzoek kwam naar voren dat een 30-jarige man uit Rotterdam een groot geldbedrag in zijn auto had liggen. De man werd in Rotterdam gecontroleerd en in eerste instantie werd in de auto geen geld aangetroffen. De auto ging mee voor onderzoek en in een verborgen ruimte in de auto werd bijna 300.000 euro aan cash aangetroffen. De Rotterdammer is ingesloten voor verhoor.

 

Waar het geld vandaag komt is niet bekend en de politie onderzoekt dit.

Man en vrouw overvallen in hun auto op de Speedwellstraat

Gemaakt: Vrijdag, 07 april 2017 18:14

ROTTERDAM - De politie is op zoek naar twee mannen die donderdagnacht een man en een vrouw overvielen in hun auto op de Speedwellstraat. De verdachten van deze beroving namen persoonlijke spullen mee en verdwenen richting de Mayflowerstraat. Heeft u iets gezien?


Van donderdag- op vrijdagnacht rond 3.15 uur zette een 27-jarige man een vrouw af op de Speedwellstraat in Rotterdam-Delfshaven. Opeens werd de autodeur opengetrokken door twee mannen. Ze bedreigden de bestuurder en namen verschillende goederen weg. De daders renden afzonderlijk van elkaar weg in de richting van de Mayflowerstraat.

 

(Her)kent u de daders? Of heeft u andere informatie?
De politie is op zoek naar getuigen van die nacht. Heeft u iets gezien of gehoord en nog niet met de politie gesproken? Neem dan contact op via 0900-8844 of Anoniem op 0800-7000.

Politie arresteert autodief na achtervolging

Gemaakt: Vrijdag, 07 april 2017 18:53

ROTTERDAM - De politie heeft vrijdagmiddag een autodief gearresteerd na een achtervolging. Op de Spaansebocht konden agenten de roekeloze bestuurder tot stoppen dwingen.


Rond half drie zagen politiemensen op de Graafstroomstraat een gestolen auto rijden. Omdat de bestuurder weigerde te stoppen zagen agenten zich genoodzaakt schoten lossen. Dat bleek niet voldoende om de autodief tot stoppen te dwingen. Na een achtervolging reden agenten de gestolen wagen klem op de Spaansebocht. De bestuurder is aangehouden en ingerekend voor verhoor.

Helikopter, figuranten en oefenmunitie tijdens Port Defender Rotterdam

Gemaakt: Vrijdag, 07 april 2017 19:00

ROTTERDAM - De Rotterdamse haven vormt vanaf 10 april aanstaande drie dagen het toneel van een grote havenbeschermingsoefening. Tijdens de oefening Port Defender Rotterdam trainen de Koninklijke Marine, Dienst Speciale Interventies (DSI), het Havenbedrijf Rotterdam, Politie eenheid Rotterdam en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond samen zodat bij een groot (openbare orde) incident of eventuele acute (terrorisme)dreiging er snel en adequaat kan worden opgetreden.


In verschillende uitdagende scenario's krijgt de Rotterdamse haven te maken met een verhoogde dreiging. Terwijl de Dienst Speciale Interventies (DSI) een door terroristen gekaapt schip met explosieven aan boord moeten bevrijden, krijgen marineduikers, mariniers van het Marine Advanced Search Team (MAST) en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst zo hun eigen uitdagingen voor de kiezen. De Nautische Mobiele Eenheid wordt ingezet om een einde te maken aan een uit de hand gelopen betoging, terwijl de Geneeskundige Hulporganisatie in de Regio (GHOR) zich bekommert om eventuele gewonden.

 

Havenbescherming
Het uiteindelijke doel is om met alle verschillende veiligheids- en hulporganisaties gezamenlijk te oefenen op het gebied van havenbescherming. Port Defender Rotterdam wordt voor de tweede keer gehouden en is dit jaar uitgebreid met meer verschillende scenario's. Door deze met elkaar te integreren, ontstaan er zo realistisch mogelijke oefening en krijgen de deelnemers de kans om naast de eigen vaardigheden, ook de onderlinge samenwerking te beoefenen. De marine voert jaarlijks meerdere havenbeschermingsoefeningen uit, waaronder één in Rotterdam. Rotterdam is als grootste haven van Europa een cruciaal aanvoerpunt van Europa. Hierdoor leent deze haven zich als een realistisch en waardevol oefengebied voor Port Defender.

 

Geluidshinder
Tijdens Port Defender Rotterdam wordt er tussen 10 en 12 april in de omgeving van de Wilhelminakade, Rijnhaven, Waalhaven en Katendrecht gebruik gemaakt van een helikopter, figuranten en oefenmunitie. De verschillende deelnemers aan de oefening proberen de overlast voor omwonenden en omringende bedrijven zoveel mogelijk te beperken. Toch valt geluidshinder niet uit te sluiten.

 

Dienst Speciale Interventies (DSI)
De Dienst Speciale Interventies (DSI) bestaat uit samengestelde teams van politie en defensie, waaronder het M-Squadron van de Netherlands Maritime Special Operation Forces (NLMARSOF) van het Korps Mariniers. Één van de taken van de DSI is terrorismebestrijding.

Toename van het aantal diefstallen van zitmaaiers

Gemaakt: Maandag, 10 april 2017 16:11

NEDERLAND - Het voorjaar is in aantocht en dat betekent dat veel mensen weer in de tuin gaan werken. Vorig jaar werd de politie geconfronteerd met een toename van het aantal diefstallen van zitmaaiers. Deze toename viel precies samen met het voorjaar. Om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van een dergelijke diefstal heeft de politie een aantal preventietips opgesteld.

 

Een aantal tips om diefstal van zitmaaiers te voorkomen:
• Plaats een 'track & trace'-systeem
• Laat een zitmaaier niet buiten staan
• Haal de sleutel uit het contactslot
• Zorg voor goed hang- en sluitwerk van de stalling
• Breng verlichting aan bij de stalling
• Veranker de zitmaaier desgewenst met een ketting
• Maak foto's van de zitmaaier
• Noteer frame- en/of registratienummers
• Noteer opmerkelijke kenmerken

 

Het melden van de verdachte situaties kan via telefoonnummer 0900-8844. Ziet u dat er daadwerkelijk ergens wordt ingebroken of een zitmaaier wordt weggenomen dan kunt u direct 112 bellen. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader/ voertuig en eventueel de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen!

Jongen (15) probeert fiets te verkopen aan politieagente

Gemaakt: Maandag, 10 april 2017 16:32

ROTTERDAM - De eigenaresse van een gestolen fiets belde de politie nadat zij op Marktplaats haar fiets te koop zag staan. Enkele dagen later kwam de adverteerder aanlopen op de Van Harmelenstraat in Rotterdam in de veronderstelling de fiets te verkopen. Helaas voor hem bleek de potentiële koper een politieagente.


Een vrouw die op 4 april bij een lege plek aankwam waar zij daarvoor haar fiets had gestald aan de Kralingse Zoom, liet het hier niet bij zitten en dook het internet op. Daar zag zij een fiets te koop aangeboden die verdacht veel op haar fiets leek. Zij nam contact op met de politie en een afspraak met de adverteerder werd gemaakt.

 

Afgelopen vrijdag verscheen de verkoper met fiets op de gemaakte afspraak op de Van Harmelenstraat. Helaas was de potentiele koper een politieagente die de 15-jarige verkoper uit Rotterdam meedeelde dat hij was aangehouden. De verdachte die hier niet op gerekend had, deed nog een poging om aan de aanhouding te ontsnappen en zette het op een lopen. Enkele straten verder kon de verdachte alsnog in de boeien worden geslagen. De fiets is inmiddels weer terug naar de eigenaresse.

Scooterrijder en passagier na levensgevaarlijk rijgedrag aangehouden

Gemaakt: Maandag, 10 april 2017 16:35

ROTTERDAM - Agenten van de Rotterdamse politie hebben op 9 april een 22-jarige scooterrijder zonder vaste woon- of verblijfplaats en zijn 18-jarige passagier uit Capelle aan den IJssel aangehouden. Het tweetal reed op een scooter met een gestolen kentekenplaat. In hun vluchtpoging brachten zij tientallen burgers en agenten in gevaar.


De bestuurder reed rond 20.00 uur met zijn scooter op het fietspad langs het Strand Nesselande aan de Siciliëboulevard. Het was lekker weer en het strand lag vol mensen en op dat moment surveilleerden daar twee agenten om bij eventuele overlast in te grijpen. De scooterbestuurder reed langs het strand op het fietspad, wat daar niet is toegestaan. Toen de agent hem daarop wilde aanspreken en hem een stopteken gaf, reed de man er als een idioot vandoor. Agenten kregen door dat de scooter een gestolen kentekenplaat had. Twee motoragenten zetten de achtervolging in.

 

Bij zijn ontsnappingspoging bereikte de bestuurder op het Korfoepad direct al een snelheden van 100 km/uur en moesten voetgangers opzij springen en hun kinderen wegtrekken om niet aangereden te worden. Eenmaal op de Wollefoppenweg wist een motoragent naast de scooter te rijden en riep meermalen dat de bestuurder moest stoppen. De scooterbestuurder reageerde daarop door met 100km/uur twee keer tegen de motoragent aan te rijden, waardoor de politieman twee keer bijna ten val kwam.

 

In de wijk Zevenkamp ging het levensgevaarlijke rijgedrag van de scooterrijder door en moesten ook daar voetgangers en fietsers opzij springen om niet aangereden te worden. Om verwondingen of erger te voorkomen, besloot een agent op het Weidezoompad in Nieuwerkerk aan den IJssel op de band van de scooter te schieten. Daar waren op dat moment geen andere weggebruikers of voetgangers aanwezig. De agent raakte de bromfiets wel, maar de bestuurder en zijn passagier bleven ongedeerd en reden door. Op dat moment staakten de agenten de achtervolging, omdat het voor de henzelf, omstanders en de verdachten te gevaarlijk werd.

 

Andere agenten zetten de zoektocht naar de bestuurder en passagier wel voort. De mannen hadden hun scooter gedumpt en waren er te voet verder gegaan. In de zoektocht naar de mannen werden agenten geholpen door een alerte getuige die één van de mannen in een tuin zitten. Op het Wisselspoor in Capelle aan den IJssel zijn beiden mannen ingerekend. De scooter is in beslaggenomen. De mannen zitten vast.

"Kopschopper" Stadhuisplein opgepakt

Gemaakt: Maandag, 10 april 2017 16:43

ROTTERDAM - De man die na de wedstrijd Ajax-Feyenoord een 49-jarige man in zijn gezicht schopte op het Rotterdamse Stadhuisplein is maandagochtend aangehouden. Het is een 35-jarige man zonder vast woonadres.


Beelden van het incident circuleerden op internet, maar het slachtoffer was onbekend. Deze 49-jarige man uit Raalte stapte na een paar dagen naar de politie en deed aangifte. De 35-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats meldde zich vorige week al op een politiebureau elders in het land. Daar bleef hij een aantal dagen omdat hij nog een straf open had staan voor een ander feit. Maandag is hij formeel aangehouden voor de Rotterdamse mishandeling en werd hij overgebracht. Hij wordt momenteel verhoord door de recherche.

Jongens met mes overvallen tankstation aan de Prinsenlaan

Gemaakt: Maandag, 10 april 2017 17:38

ROTTERDAM - Maandagochtend overvielen twee jongens met een mes een tankstation aan de Prinsenlaan in Rotterdam-Alexanderpolder. De jongens gingen er met een onbekend geldbedrag vandoor. De politie is een onderzoek gestart.


Maandag 10 april kwamen even na 10.00 uur 's morgens twee mannen het tankstation binnen. Eén van de mannen bedreigde de kassamedewerkster met een mes en dwong haar de kassalade open te maken. De andere man klom over de balie en deed een greep uit de kassa. Daarna verlieten beide daders lopend het tankstation. Volgens getuigen zijn zij later op een fiets gestapt.

 

De politie doet onderzoek naar de overval en is op zoek naar informatie en getuigen. Heeft u iets gezien wat met deze overval te maken kan hebben of heeft u informatie die relevant kan zijn, dan vragen wij u contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of als u liever anoniem wilt blijven via 0800-7000.

Rotterdammer gearresteerd voor gijzeling en bedreiging met vuurwapen

Gemaakt: Dinsdag, 11 april 2017 16:15

ROTTERDAM - De politie heeft vrijdag 7 april een 28-jarige Rotterdammer aangehouden. Hij wordt ervan verdacht verantwoordelijk te zijn voor een gijzeling en bedreiging met een vuurwapen aan de Zevenkampse Ring in november 2016. Het is de 14e arrestatie in het onderzoek naar meerdere schietpartijen en andere strafbare feiten, waarbij de verdachten veelal uit Rotterdam Zuid komen. De nu aangehouden Rotterdammer stond al enige tijd internationaal gesignaleerd en werd aangehouden op een Belgische luchthaven.


Vorige week meldde de politie in Rotterdam dat er een groep criminelen die zich, in wisselende samenstellingen, met en tegen elkaar, schuldig maakte aan schietpartijen en andere strafbare feiten door een brede aanpak was opgerold. Na een reeks schietincidenten in Rotterdam Zuid werd eind vorig jaar een grootschalig onderzoeksteam opgestart om diverse feiten grondig onder de loep te nemen. In totaal zijn nu 14 verdachten aangehouden. Zij variëren in leeftijd tussen de twintig en 26 jaar en komen allemaal uit het zuidelijk stadsdeel. Acht verdachten zitten nu nog vast en zijn verantwoordelijk voor meerdere feiten, waaronder de gijzeling in een woning aan de Zevenkampse Ring.

22 vrijwilligers beëdigd in de Noorse kerk

Gemaakt: Dinsdag, 11 april 2017 16:30

ROTTERDAM - De Noorse Zeemanskerk was maandagmiddag decor voor de beëdiging van vrijwilligers die de eenheid Rotterdam versterken. In het bijzijn van familie en collega's legden zij de eed en belofte af.


Hans van Dolderen, lid van de eenheidsleiding, sprak de aanwezigen toe en beëdigde de nieuwe collega's. Deze vrijwilligers zijn niet uniform dragend en ondersteunen de politie met administratief en facilitair werk. Achter de schermen of op straat, "vrijwilligers zijn van grote waarde voor de politie en verdienen een warm welkom", aldus Hans van Dolderen.

Verdachte overval winkel Keizerswaard aangehouden

Gemaakt: Dinsdag, 11 april 2017 16:32

ROTTERDAM - De politie heeft vorige week een 34-jarige Rotterdammer aangehouden op verdenking van een overval die op 21 maart in de Keizerswaard plaatsvond.


Die dag kwam even voor 14 uur een onbekende man een winkel in Keizerswaard binnen. Onder bedreiging met een schroevendraaier eiste hij geld. Binnen enkele minuten verliet hij de winkel met zijn buit. Er was op dat moment een personeelslid in de winkel. Zij bleef ongedeerd.

 

Onderzoek
Het RTO startte een onderzoek. Onder andere werden aan beveiligers binnen het winkelcentrum de beelden getoond. Vorige week zagen beveiligers de man weer door het winkelcentrum lopen. De gewaarschuwde politie herkende hem ook van de beelden en hij werd aangehouden. Inmiddels heeft de rechter-commissaris de voorlopige hechtenis van de man met 14 dagen verlengd.

Hennepkwekerij ontdekt na brand in woning

Gemaakt: Woensdag, 12 april 2017 18:05

ROTTERDAM - Bij de bestrijding van een brand in een woning aan de Rotterdamse Mertensstraat is een hennepkwekerij ontdekt. De politie heeft de zaak in onderzoek. Er is (nog) niemand aangehouden.


Op 11 april brak rond 09.15 uur brand uit in een portiekwoning op de vierde etage. In het pand was op dat moment niemand aanwezig en de brand was snel geblust. Op dat moment werd al geconstateerd dat er vermoedelijk een hennepkwekerij aanwezig was, wat bij een doorzoeking op 12 april bevestigd werd. Alle planten, lampen en andere toebehoren zijn inbeslaggenomen.

 

Aanpak
Sinds 1 juli 2005 is de Rotterdamse aanpak hennep actief. De aanpak bestaat uit een intensieve samenwerking tussen de gemeente Rotterdam, politie eenheid Rotterdam, ENECO NetBeheer, Stedin, het Openbaar Ministerie en de landelijke en gemeentelijke Belastingdienst.

 

Illegale hennepkwekerijen zijn een gevaar voor de omgeving. Ze vormen risico op brand, stank- en wateroverlast. Vaak gaan er criminele organisaties achter schuil. Meer informatie of tips over hennepkwekerijen bij u in de buurt? Meld dit bij de politie via 0900-8844 of als u onbekend wil blijven bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Politie Rotterdam start pilot met AAI-honden

Gemaakt: Woensdag, 12 april 2017 18:08

ROTTERDAM - Binnenkort krijgen aangevers en getuigen van ernstige zedenmisdrijven van de politie het aanbod om een AAI-hond bij het verhoor aanwezig te laten zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van een hond kan helpen om te gaan met stressvolle situaties, zoals een verhoor.

 

Waar surveillancehonden, zoals Bumper, worden ingezet om boeven aan te houden of om onrustige menigtes af te schrikken, zijn de AAI-honden er juist voor de slachtoffers. Voor aangevers en getuigen die een ernstig misdrijf hebben meegemaakt en dat nog een keer moeten doorleven bij een verhoor. Om die heftige ervaring iets te verlichten, kunnen zij binnenkort, als zij dit fijn vinden, worden bijgestaan door een AAI-hond. Twix en Kyara, twee Poolse laagland herders zijn sinds kort 'in dienst' van de politie en kunnen tijdens een verhoor worden aangehaald. "Maar aaien hoeft niet. Alleen de aanwezigheid lijkt al een prettige werking te hebben", vertelt Marianne van Loo, zedenrechercheur. "De pilot start nu op de afdeling Zeden en bij het Team Collegiale Ondersteuning. Een team van agenten die getraind zijn om andere collega's bij te staan na een heftig incident. Wij zijn nu drie weken bezig met de honden op onze afdeling waar Twix ook is als ik werk. Ik merk nu al een positieve invloed op de sfeer. Zelfs onze collega's kunnen Twix aaien of met hem spelen om te ontladen. Wat ook een zeer positief effect heeft op rechercheurs die toch hele zware zaken moeten behandelen."

 

Mooie aanvulling
Marianne is al ruim 10 jaar zedenrechercheur en heeft al heel wat verhoren meegemaakt. "Natuurlijk zijn wij als zedenrechercheurs goed getraind om dit soort heftige gesprekken te voeren. We weten heel goed hoe we een aangever uit een paniekaanval kunnen krijgen, op hun gemak kunnen stellen en kunnen helpen om het verhaal te doen. Het idee is dat de honden een mooie aanvulling kunnen zijn op onze vaardigheden. Zeker bij de moeilijke gedeeltes in zo'n verklaring zoals het tot in detail vertellen van wat er is gebeurd. Kritische vragen stellen hoort ook bij het opnemen van een verklaring en ook dat kan lastig zijn voor de aangever of getuige. Ik denk dat de hond vooral door zijn aanwezigheid in de ruimte een bepaalde rust geeft. Als de hond geaaid wordt zal dit stressverlagend werken waardoor een aangever of getuige zich beter op zijn gemak voelt en zich beter kan concentreren waardoor hij/zij makkelijker het verhaal kan vertellen."

 

Ontstaan van het idee
Het idee is ontstaan bij projectleider Arno de Bruijn. "Tijdens mijn werk kwam ik geregeld situaties tegen die heel stressvol zijn voor slachtoffers. Toen ik privé een keer van dichtbij merkte hoe de aanwezigheid van een hond heel erg hielp om te gaan met een stressvolle situatie, ontstond het idee om dit ook in het werk in te zetten. Ik ging op zoek naar informatie en vond op internet veel wetenschappelijke onderzoeken die mijn idee onderschreven. Ook bleek dat hier in de VS al veel mee gewerkt werd."

 

Zorgvuldigheid voorop
Twee jaar is gewerkt aan de voorbereiding van de pilot. "Je hebt te maken met slachtoffers van een ernstig vergrijp enerzijds en levende dieren anderzijds. Daar moet je uiterst zorgvuldig mee omgaan", legt De Bruijn uit. "We hebben lang nagedacht bij welk onderdeel van het politieproces de honden het meest zouden kunnen toevoegen. En bij welk soort slachtoffers. Zo hebben we bijvoorbeeld besloten dat ze alleen kunnen worden ingezet bij slachtoffers ouder dan 12 jaar. Kinderen onder de 12 zouden te veel afgeleid kunnen raken waardoor een verhoor onbetrouwbaar wordt. Dat moeten we niet willen."

 

Meten is weten
Dat zorgvuldigheid erg belangrijk is blijkt ook wel uit de manier waarop de pilot gemonitord en geëvalueerd wordt. De Bruijn: "Omdat we gevalideerd willen aangeven of een dergelijke pilot wel of niet is geslaagd, doet Avans hogeschool uit Den Bosch onafhankelijk onderzoek naar dit fenomeen bij de verhoren." Mochten de resultaten van de pilot positief zijn, dan wordt de pilot, conform de werkwijze van het innovatieteam van de Nationale Politie, landelijk uitgerold.

Ministerie van Veiligheid en Justitie

 

Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ).. Jaarlijks komen kansrijke projectvoorstellen in aanmerking voor centrale financiering bij het ministerie. De projecten dragen bij aan het beter functioneren van de overheid en daarmee aan een veiliger en rechtvaardiger samenleving. Voorbeelden van andere projecten zijn bijvoorbeeld blusrobots voor de brandweer, augmented reality op de plaats delict en intelligente detectietechniek voor verdachte pakketjes op Schiphol. Het project 'AAIhonden' is één van de acht projecten die in 2016 door het Innovatiefonds van VenJ mogelijk is gemaakt.

 

Veel trainen
Sinds drie weken zijn de honden 'in dienst' bij de politie, wat betekent dat ze ook sinds drie weken bij hun nieuwe baasje wonen. "We hopen ze vanaf 1 juni daadwerkelijk in te gaan zetten bij een verhoor. Maar eerst moeten ze nog even wennen aan hun nieuwe huis, nieuwe baasje en nieuwe werkplek. En een hoop trainingen volgen. Net als echte politieagenten", lacht De Bruijn.

Meerdere schoten op de Admiraliteitskade

Gemaakt: Woensdag, 12 april 2017 18:17

ROTTERDAM - Dinsdag rond 21.15 uur werden agenten gewaarschuwd dat er meerdere schoten zouden zijn gehoord op de Admiraliteitskade in Rotterdam. Ter plaatse vond de politie inderdaad aanwijzingen van een schietpartij. In de loop van de avond hield ze zeven verdachten aan voor mogelijke betrokkenheid bij het incident. Eén persoon raakte gewond. Woensdag aan het einde van de middag besloot het Openbaar Ministerie 6 van de 7 heen te zenden. De 7e verdachte blijft voorlopig vastzitten.


Een getuige alarmeerde de politie dat hij schoten had gehoord en hij twee mannen zag vechten. Daarna zouden er twee auto's zijn weggereden. Andere getuigen spraken van een groep van vijf personen die betrokken zou zijn bij de schietpartij.

 

Op de Admiraliteitskade sprak een 23-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats de agenten aan dat hij betrokken was geweest bij het incident. Er zou een conflict spelen over de afhandeling van een aanrijding enige tijd geleden. Hij werd aangehouden, net als een 20-jarige Rotterdammer die zich bij hem voegde op de plaats delict. Op de Admiraliteitskade stelde de politie sporen van het incident veilig. Ze nam twee auto's voor nader onderzoek in beslag. Een derde auto die in de buurt geparkeerd stond en mogelijk partij was in het genoemde verkeersconflict, werd eveneens meegenomen voor onderzoek.

 

Bij het onderzoek in de omgeving werden agenten aangesproken door een 24-jarige Rotterdammer die aangaf betrokkene te zijn, en dat zijn broertje het slachtoffer was. Hij had hem naar het ziekenhuis gebracht. Omdat zijn eigen rol onduidelijk was, is de 24-jarige gearresteerd. Het slachtoffer doet vandaag aangifte bij de politie.

 

Onderzoek leidde daarna nog naar de 1e Middellandstraat waar twee Rotterdammers van 17 en 18 werden aangehouden en naar de Josephlaan, waar nog een 19-jarige en 24-jarige plaatsgenoot werden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid.

 

Woensdag aan het einde van de middag besloot het Openbaar Ministerie 6 van de 7 heen te zenden. De 7e verdachte blijft voorlopig vastzitten. Het onderzoek wordt voortgezet.

Marineduikers vinden lichaam bij oefening in de Rijnhaven

Gemaakt: Woensdag, 12 april 2017 23:27

ROTTERDAM - Marineduikers hebben woensdagmiddag bij een oefening in de Rijnhaven in Rotterdam een stoffelijk overschot gevonden.

 

De politie doet onderzoek. Het is de duikers nog niet gelukt om het lichaam uit het water te krijgen. Het is nog niet duidelijk of het een man of een vrouw betreft.

De Rotterdamse haven is sinds maandag drie dagen het toneel van de grootste havenbeschermingsoefening van Nederland.

 

Ook in Schiedam is een stoffelijk overschot aangetroffen. Het lichaam, van een man, is gevonden in een auto aan de Karel Doormanweg, op industrieterrein Vijfsluizen, nabij verkeersknooppunt Kethelplein. Een arts onderzoekt de doodsoorzaak van de man. De politie gaat in dit geval niet uit van een misdrijf.

Oplichters hotel in Rotterdam aangehouden

Gemaakt: Vrijdag, 14 april 2017 16:50

ROTTERDAM - Twee mannen van 32 en 44 jaar oud zijn zondagmiddag 9 april aangehouden voor oplichting. De politie kwam het oplichtersduo op het spoor nadat een hotel aan het Koninginnenhoofd meldde dat er een gast erg vervelend en lastig was. Het duo, dat voorkomt voor zeker 60 zaken in Nederland, is inmiddels voorgeleid. Een verdachte is in bewaring gesteld.


De gast was al sinds vrijdag ingecheckt, samen met een andere man. Het duo veroorzaakte flink wat overlast in het hotel. Ook werd de manager gebeld door een vrouw dat zij met een telefoonnummer van het hotel werd lastiggevallen. Dit bleek vanuit de hotelkamer te komen van deze twee gasten.

 

Omdat de receptie de hele zaak niet vertrouwde, werd de politie gebeld. En dat bleek een goede keuze. Uit onderzoek van de politie bleek namelijk dat er gefraudeerd was met het opgegeven rekeningnummer. En stond bovendien geen saldo op, terwijl de heren inmiddels al een rekening hadden van €1250,-.

 

De mannen, een 32-jarige man uit Utrecht en een 44-jarige man uit Emmen, zijn daarop aangehouden. De Utrechter zit nog vast, de 44-jarige man is inmiddels op vrije voeten gesteld. De politie heeft de zaak in onderzoek.

 

Uit de politiesystemen kwam verder aan het licht dat het duo betrokken is bij 60 andere oplichtingszaken door heel Nederland.

Agressieve winkeldief hulp van omstander en toegesnelde agenten overmeesterd

Gemaakt: Zaterdag, 15 april 2017 17:49

ROTTERDAM - Een 46-jarige Brit met onbekende woonplaats is op 14 april in een supermarkt aan de Botersloot aangehouden. Een beveiliger betrapte hem op winkeldiefstal en sprak hem op zijn gedrag aan. Direct ging het mis.


De verdachte begon meteen te schreeuwen en wilde de winkel uitlopen, maar de beveiliger hield hem tegen. Er ontstond een worsteling, waarbij de man de beveiliger probeerde te bijten en hij met een mes tegen de beveiliger aan prikte. Het slachtoffer raakte daarbij niet gewond. Met hulp van een omstander en toegesnelde agenten kon de man overmeesterd worden. Bij de verdachte werden nog meer messen aangetroffen, mogelijk van diefstal afkomstig. In een tas had de man twee blikken bier, die hij in eerste instantie niet had willen betalen. De man zit vast op verdenking van poging doodslag.

Politie zoekt getuigen van woningoverval Zaagmolenkade

Gemaakt: Zaterdag, 15 april 2017 18:24

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam zoekt getuigen van een overval die op zaterdag 15 april op een woning aan de Zaagmolenkade plaatsvond.


Rond 15:45 uur drongen drie onbekende mannen met een donkere huidskleur de woning binnen die gelegen is tussen het Noordplein en de Woelwijkstraat. Onder bedreiging van vuurwapens moesten de bewoners geld afstaan. Er raakte niemand gewond. Binnen een paar minuten waren de daders in onbekende richting vertrokken. Een zoektocht in de buurt en vanuit de lucht met een politiehelikopter leverde helaas niets meer op.

 

Bel de politie
Was u getuige van de overval of heeft u de mannen rond 15.45 uur in de buurt van de woning aan de Zaagmolenkade gezien? Neem dan contact op met de politie en bel naar 0900-8844. Andere informatie die de politie helpt in het onderzoek is vanzelfsprekend ook welkom. Anoniem geeft u uw informatie door op 0800-7000.

Bedrijf Waalhaven overvallen onder bedreiging van taser

Gemaakt: Zondag, 16 april 2017 16:34

ROTTERDAM - Zaterdag 15 april, net voor middernacht, overvielen twee mannen met een taser een medewerker van een bedrijf aan de Waalhaven Oostzijde in Rotterdam. Zij gingen er met een groot geldbedrag vandoor.


De medewerker van het bedrijf kwam net bij het bedrijfspand aan en liep naar de ingang toen de twee mannen op hem af renden, hem beetpakten en bedreigden. Ze dwongen hem onder bedreiging van een taser om naar binnen te gaan en geld van het bedrijf af te geven.

 

De twee mannen, beiden ongeveer 1.85m lang, donker gekleed en met bivakmutsen op, namen vervolgens de telefoon van het slachtoffer mee en sloten hem op, voordat ze er zelf weer vandoor gingen.

 

De politie is een onderzoek gestart en is op zoek naar getuigen. Heeft u in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 april iets verdachts gezien op of rond de Waalhaven Oostzijde, dan vragen wij u contact op te nemen met de politie op 0900-8844. Als u liever anoniem wilt blijven, kunt u bellen met 0800-7000 of ga naar www.misdaadanoniem.nl.

Over de kop geslagen Rotterdammer vluchtte voor openstaande boetes

Gemaakt: Zondag, 16 april 2017 16:37

ROTTERDAM - Een 22-jarige Rotterdammer ging er zondagochtend op hoge snelheid vandoor toen hij een stopteken kreeg van de politie. Zijn auto kon de snelheid niet aan, slipte en sloeg op de Schieweg over de kop. Na zijn aanhouding bleek hij te zijn gevlucht voor onder andere zijn openstaande boetes.

 

Agenten gaven de auto op de Schiekade een stopteken omdat zij hem wilden controleren. De bestuurder ging er echter op hoge snelheid vandoor richting de Schieweg. Op het kruispunt van de Schiekade met de Bergweg en de Schieweg, verloor de bestuurder de controle over zijn auto en raakte in een slip. De auto botste vervolgens, aan de linkerzijde van de rijbaan, tegen de hoge trottoirbanden, sloeg over de kop en kwam op het dak tot stilstand. De bestuurder kroop uit het voertuig en probeerde nog weg te komen, maar zijn poging faalde.

 

De bestuurder is aangehouden. Hij bleek onder invloed van alcohol, reed terwijl zijn rijbewijs ongeldig was verklaard en had verschillende boetes open staan. De auto waarin hij reed is in beslag genomen en weggetakeld.

Agent schiet op automobilist na inrijden op groep mensen

Gemaakt: Maandag, 17 april 2017 16:40

ROTTERDAM - Afgelopen nacht rond 5.15 uur hielden agenten een man aan die in een parkeergarage op de Kruiskade inreed op meerdere personen, onder wie een politieagent. De bestuurder, een man van 29 jaar, is aangehouden.


In de nacht van zondag op maandag rond 5.15 uur kwam er een melding binnen dat er een grote groep aan het vechten was in de parkeergarage op de Kruiskade. Politieagenten troffen daar een behoorlijke chaos van mensen aan. Er reed een auto in op mensen, er werd gegild en de auto gaf flink gas en maakte slipgeluiden. De bestuurder wilde ook inrijden op een politieagent, die klem stond en genoodzaakt was om te schieten. Daarna scheurde de auto naar een hoger gelegen parkeerdek, waar hij door meerdere politiemensen is stilgezet en kon worden aangehouden. De man van 29 jaar, zonder vaste woon- of verblijfplaats, zit vast. Er raakte niemand gewond. De politie is een onderzoek gestart naar wat er precies aan de hand was in de garage die nacht.

 

Getuigen gezocht
Heeft u die nacht iets gezien of gehoord wat met dit incident te maken heeft of was u een van de mensen die betrokken was bij dit incident? En heeft u nog niet met de politie gesproken? Neem dan contact op via 0900-8844. Wilt u liever anoniem blijven, bel dan met 0800-7000.

Dronken automobilist zonder rijbewijs aangehouden

Gemaakt: Woensdag, 19 april 2017 17:19

ROTTERDAM - De controle van een automobilist op de Slinge leverde de politie in Rotterdam op 18 april meer op dan verwacht.


Om te beginnen verklaarde man dat hij geen rijbewijs had. Daarnaast bleek hij nog 46 dagen gevangenisstraf een een boete van 534 euro. Ook bleek hij zoveel gedronken te hebben dat hij normaliter zijjn rijbewijs had moeten inleveren. De verdachte is na verhoor heengezonden en heeft de dagvaarding voor zijn rechtszaak meteen meegekregen.

Drugsverdachte bij verkeerscontrole aangehouden

Gemaakt: Vrijdag, 21 april 2017 16:39

ROTTERDAM - Bij een verkeerscontrole in het Rotterdamse Delfshaven is op 20 april een 24-jarige man uit Belgie aangehouden.


De man zat als passagier met twee anderen in een personenauto en stapte plotseling uit, nadat de bestuurder op de Rochussenstraat een stopteken van een motoragent had gekregen. De verdachte rende weg met de motoragent achter hem aan. Ver kwam hij niet, want op de Zwaerdecroonstraat kon de motoragent hem eenvoudig in de kraag vatten. De verdachte had tijdens zijn vergeefse vlucht een pakketje met een paar honderd gram (vermoedelijk) cocaine weggegooid en ook dat werd snel teruggevonden. De man zit vast.

 

De aanhouding vond plaats tijdens een dynamische verkeerscontrole waarbij een groepje agenten op wisselende locaties in Delfshaven weggebruikers aan de kant zette. In het gebied mag preventief fefouilleerd worden, wat als resultaat negen in beslaggenomen messen en een slaghout opleverde.

Zesde verdachte onderzoek Westblaak gearresteerd

Gemaakt: Vrijdag, 21 april 2017 17:36

ROTTERDAM - Een 24-jarige man uit IJmuiden is donderdag 20 april aangehouden voor openlijke geweldpleging tijdens de wanordelijkheden in nacht van zaterdag 11 op zondag 12 maart op de Westblaak en omgeving in Rotterdam. Hij meldde zich bij de politie nadat zijn foto was getoond in Opsporing Verzocht.

 

De man wordt verdacht van het gooien van een voorwerp naar een politiepaard. Hij is na verhoor heengezonden en moet zich later bij de rechter verantwoorden. Eind maart en begin april zijn in totaal 14 foto's van verdachten gepubliceerd op politie.nl. Vijf van hen zijn inmiddels gearresteerd. Hiermee komt het door het onderzoeksteam totaal aantal aangehouden verdachten op 6. De man die tegen het hoofd van een politieman schopte meldde zich in een eerder stadium al bij de politie.

Drie arrestaties voor woningovervallen na afspraken via datingsites

Gemaakt: Vrijdag, 21 april 2017 17:48

ROTTERDAM - Begin maart werden twee mannen afzonderlijk overvallen in een woning aan de Millinxstraat in Rotterdam. Zij waren daar heen gelokt via een datingsite. Vrijdag 21 april hield de politie drie verdachten aan op verdenking van betrokkenheid bij deze overvallen. In de woning aan de Millinxstraat vond de politie diverse telefoons en dealer hoeveelheden cocaïne en heroïne.


Woensdag 1 maart verliep de geplande date van een 33-jarige man uit Driebergen anders dan verwacht. Het slachtoffer werd overvallen in een woning aan de Millinxstraat en moest vervolgens onder bedreiging van een vuurwapen geld opnemen bij een pinautomaat. Donderdag 2 maart was een 47-jarige man uit Rijswijk het slachtoffer. Ook hij was via een datingsite in contact gekomen met een jonge vrouw en had met haar afgesproken in Rotterdam Zuid. Na aankomst in dezelfde woning aan de Millinxstraat werd hij met een vuurwapen bedreigd en moest geld overmaken.

 

Arrestaties
Na zorgvuldig onderzoek werden vrijdag 21 april drie arrestaties verricht. Het gaat om een Rotterdammer van 24 jaar, een 30-jarige man zonder vaste woon-of verblijfplaats en een 17-jarige vrouw uit Rotterdam. Zij worden momenteel verhoord. Bij de doorzoeking van de woning aan de Millinxstraat vond de recherche meerdere telefoons en dealer hoeveelheden cocaïne en heroïne. Alles is in beslag genomen.

 

De politie gaat verder met het onderzoek. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Bijna 50 bekeuringen bij verkeerscontroles Rotterdam

Gemaakt: Vrijdag, 21 april 2017 19:19

ROTTERDAM - Verkeerscontroles op onder meer de Groene Kruisweg en Zuiderparkweg in Rotterdam hebben geleid tot het uitdelen van bijna 50 bekeuringen.


38 weggebruikers reden op 21 april te hard, van wie één 106 km/uur waar maximaal 50 km/uur is toegestaan, wat leidde tot invordering van het rijbewijs. Drie automobilisten belden niet hands free en er werden ook bonnen uitgedeeld voor rechts inhalen, het niet dragen van de gordel en een verlopen APK. Twee bestuurders moesten nog 11 en 19 dagen zitten en konden direct met dag 1 beginnen. Een scootmobielbestuurder reed dronken op zijn voertuig en kreeg een proces verbaal.

Geld buit gemaakt bij gewapende overval op pizzeria

Gemaakt: Zaterdag, 22 april 2017 17:50

ROTTERDAM - De politie is een onderzoek gestart naar een gewapende overval op een pizzeria aan de Kerstendijk. Drie overvallers bedreigden daar vrijdagavond 21 april het aanwezige personeel en gingen er vandoor met geld.


De vier personeelsleden waren even na elf uur bezig met afsluiten, toen drie mannen de pizzeria binnen drongen. Ze bedreigden de vier medewerkers met een vuurwapen en eisten geld. Een van de medewerkers kreeg een klap in haar gezicht. Nadat het drietal geld had gekregen, vluchtten zij de winkel uit. Het is onbekend is welke richting zij vertrokken.

 

Onderzoek
De politie heeft de drie mannen niet meer in de omgeving kunnen vinden en is een onderzoek gestart. Rechercheurs spreken graag met getuigen die de drie overvallers hebben gezien. De drie waren gekleed in donkere trainingspakken en een van de mannen was opvallend lang. Wie heeft ze voor of na de overval in de omgeving van de Kerstendijk gezien? Of wie weet meer over de overval? Laat het de politie weten via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.