Laatste alarmering:
Datum vandaag Tijd 15:41:00 Ass. Ambu (inzet Brw: Aed Inzet) Thorn Prikkerlaan Rotterdam 171031 Ic04 Vak: 5996540 Prio Hoog Eenheid | Brandweer Rotterdam-Rijnmond (Prins...
vrijdag 23 juni 2017

Archief

Agenten grijpen drie inbrekers in de kraag na vernieling ruit

Gemaakt: Vrijdag, 10 februari 2017 17:12

ROTTERDAM - Politiemensen vatten woensdag drie jonge verdachten van een woninginbraak in de kraag, door te wachten op hun terugkomst na de vernieling van een ruit van een woning. Het gaat om drie Rotterdammers in de leeftijd van 16 tot 18 jaar oud.


Woensdagmiddag werd gemeld dat een steen door een ruit was gegooid bij een huis in de wijk Bloemhof in Rotterdam. De verdachten liepen weg, waarna agenten in burger besloten om het huis in de gaten te houden en te kijken of de jongens terugkeerden. Het wachten werd beloond. De jongens keerden terug, haalden het glas uit het kozijn en klommen het huis in. De agenten grepen in en na een korte achtervolging te voet, met ondersteuning van een motoragent, werden de jongens aangehouden. Ze zijn ingesloten voor nader verhoor en onderzoek.

 

Meld verdachte situaties
Zo blijkt dat snel melden van verdachte situaties bij de politie heel belangrijk is. De politie is daar ook zeer blij om. Ziet u verdacht gedrag of bent u getuige van een strafbaar feit, geef dat dan direct door aan de politie via het alarmnummer 112. De politie registreert wat u vertelt over de situatie en beoordeelt wat de mogelijkheden zijn om actie te ondernemen.

 

Bel 112
Bel 112 bij spoed of heterdaad; het gaat dan om spoedeisende hulp bij direct levensbedreigende situaties of wanneer u verdacht gedrag signaleert of getuige bent van een misdrijf. Dan telt elke seconde.

 

Op de hoogte blijven
Als u op de hoogte wilt blijven van wat de politie met uw melding heeft gedaan, dan wordt u geïnformeerd u zodra de politie ter plaatse is, of u wordt naderhand gebeld.

Dronken Schiedamse automobilist aangehouden na verzet en belediging

Gemaakt: Zaterdag, 11 februari 2017 16:48

ROTTERDAM - Agenten worden dagelijks voor van alles uitgemaakt en aangevallen. Zo ook zaterdagochtend door een 23-jarige Schiedammer bij een alcoholcontrole in Rotterdam. Het was de derde keer in twee jaar tijd dat hij voor belediging van agenten werd aangehouden.

 

Bij de alcoholcontrole op de J.F.Kenedyweg reed één auto in de rij ineens niet meer verder. Agenten gingen er heen en zagen een persoon op de bijrijdersstoel zitten. Kennelijk om te maskeren dat hij had gereden. Dat was geloofwaardiger geweest in een Tesla of met nog een tweede persoon in de auto.

 

De overduidelijk beschonken man weigerde zich te legitimeren en te blazen. Hij werd daarop aangehouden en viel vervolgens agenten aan. Bij zijn fouillering op het bureau ging de man wederom in de aanval.

 

Hij weigerde op het bureau ook mee te werken aan een ademanalyse of een bloedproef. Hij frustreerde het systeem verder door te zeggen dat hij een bijstand wilde van een advocaat. Een recht, maar vervolgens misbruikt door de man omdat hij de naam van zijn advocaat weigert te melden. Zijn verhoor kon daardoor niet beginnen.

 

Het was de derde keer in twee jaar tijd dat de man voor belediging van agenten (door ze een verzameling dodelijke ziektes toe te bijten) werd aangehouden. Ook reed hij eerder met alcohol op achter het stuur. Tot slot bleek hij te rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs.

 

Door die verzameling aan feiten en zijn zelfverkozen vertraging zit de man die lid zou zijn van, of banden zou onderhouden met de motorclub Yellow Snakes nog vast.

Man op klaarlichte dag beroofd en gestoken

Gemaakt: Zondag, 12 februari 2017 17:18

ROTTERDAM - Een 29-jarige Brit is op 11 februari op klaarlichte dag in Rotterdam beroofd en raakte gewond aan zijn duim. De politie zoekt getuigen.


Het slachtoffer was op bezoek in Rotterdam en op zoek naar een plek waar hij wat kon eten, en wandelde rond 15.30 uur in het Zuiderpark. Hij passeerde een jongeman die daar op een bankje zat en zag vanuit de verte twee andere jongemannen op hem afkomen.

 

De jongeman op het bankje stond ineens achter het slachtoffer en sprak hem aan. Voordat het slachtoffer wist wat hem overkwam, werd hij door de jongen die op het bankje had gezeten, geduwd. Daarbij liep de Brit een behoorlijk bloedende wond aan zijn duim op. Het slachtoffer moest onder bedreiging van een mes zijn portemonnee afgeven. De twee jongemannen die de Brit in de verte had gezien, waren er inmiddels ook bij gekomen en met z'n drieën renden de jongens weg. De Brit moest zijn duim in het ziekenhuis laten hechten.

 

Signalement
De jongeman op het bankje was 19-20 jaar oud, was 1.85m lang en hij had slank/normaal postuur. Hij was blank, had kort bruin haar en hij droeg een donkere winterjas. Hij had een zwarte spijkerbroek aan en donkere sportschoenen en hij droeg een zwarte rugzak. De man sprak verder goed Engels. Van de twee anderen is alleen bekend dat ze ongeveer even oud waren als de man op het bankje. Ze waren iets kleiner dan de man die het geld eiste. Ook zij waren in het donker gekleed .

 

Bel de politie
Wie getuige van deze beroving is geweest en weet wie de jongemannen zijn, wordt gevraagd met de politie te bellen. Andere informatie die de politie helpt in het onderzoek, is uiteraard ook welkom. U kunt bellen naar 0900-8844 en vragen naar de districtsrecherche van Rotterdam-Zuid.

Supermarkt aan het Marconiplein overvallen

Gemaakt: Zondag, 12 februari 2017 19:49

ROTTERDAM - Twee mannen hebben op 12 februari rond 18.20 uur een supermarkt aan het Marconiplein overvallen.


Het duo dwong het personeel onder bedreiging van en vuurwapen een geldbedrag af te geven, waarna de daders er te voet vandoor gingen. Bij de overval raakte niemand gewond. De daders waren zo'n 1.70m lang. Eén van hen had een witte capuchon, de ander droeg een donkere trui met capuchon en een lichtgrijze joggingbroek.

 

Was u getuige?
Wie de overval heeft zien gebeuren of bijvoorbeeld de twee mannen heeft zien wegrennen, wordt gevraagd contact met de politie te leggen. U kunt bellen naar 0900-8844 en vragen naar de recherche van district Rotterdam Stad.

Politie haalt dronken automobilisten van de weg

Gemaakt: Zondag, 12 februari 2017 20:29

ROTTERDAM - Bij een alcoholcontrole bij de Rotterdamse Maastunnel heeft de politie 10 alcomobilisten van de weg gehaald.


Binnen een paar uur haalden politievrijwilligers van district Rotterdam-Zuid de dronken weggebruikers van de straat. Twee hen van hen hadden dermate veel gedronken dat ze hun rijbewijs konden inleveren. Ook werd twee keer proces-verbaal gemaakt voor het rijden zonder rijbewijs. De controles vond in de vroege ochtend van 11 februari plaats.

Rotterdammer bedreigt echtgenote met kapmes

Gemaakt: Maandag, 13 februari 2017 16:43

ROTTERDAM - Een 54-jarige Rotterdammer is in de nacht van zaterdag op zondag in zijn woning aan de Groenezoom aangehouden nadat hij zijn echtgenote had bedreigd met een kapmes.


In paniek belde de vrouw even voor twee uur 's nachts het alarmnummer. Zij vertelde dat haar man zojuist in hun woning aan de Groenezoom had gedreigd haar te verwonden met een kapmes. Zij wist zichzelf in veiligheid te brengen door zich op te sluiten in het toilet.

 

Niet voor rede vatbaar
Agenten snelden op de melding af en gingen de woning binnen. Zij eisten dat de man zijn kapmes neerlegde, maar de man, die onder invloed was van alcohol, weigerde te luisteren. Op dat moment kwam een hondengeleider in de woning aan. Omdat de man niet voor rede vatbaar was en de aanwijzingen van de agenten weigerde op te volgen, richtte de hondengeleider een taser op de man. De taser is onlangs bij wijze van proef toegevoegd aan de uitrusting van de hondengeleiders in Rotterdam. De hondengeleider waarschuwde de man dat hij getaserd zou worden als hij het kapmes niet zou laten vallen. Dit zette hij kracht bij door op de taser een licht- en geluidsignaal te activeren. Daarop liet de man het kapmes vallen en kon hij worden aangehouden.

Politie gaat strijd aan met babbeltrucs

Gemaakt: Maandag, 13 februari 2017 18:19

NEDERLAND - De politie wil het aantal slachtoffers van babbeltrucs terugbrengen. Daarom starten we vandaag, maandag 13 februari, met de campagne 'Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen'.

 

Alles draait om die voordeur:
Ken je de mensen niet aan de deur?
Verwacht je niemand?
Komen ze op een onverwacht tijdstip?
Willen ze naar binnen met een apart verhaal?
Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen!

 

Reden tot actie
​Met de campagne willen we ouderen en hun omgeving wijzen op de kwetsbare positie van ouderen en ze leren voorkomen slachtoffer te worden. Bij babbeltrucs zijn in de meeste gevallen ouderen het doelwit. Het vertrouwen van de slachtoffers wordt geschaad en dat heeft veel impact. Als er geweld wordt gebruikt en de babbeltruc bijvoorbeeld uitmondt in een woningoverval, zijn de psychologische effecten nog groter. Vaak komt er ook schaamte bij kijken. Dat maakt dat niet alle slachtoffers aangifte durven te doen. Reden genoeg om in actie te komen.

 

Ook voor de omgeving
Het is van groot belang dat we ouderen voorlichten zodat zij kunnen doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. De campagne is erop gericht ze daarbij te helpen. Daarnaast richt de campagne zich op mensen in de naaste omgeving van senioren. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te helpen weerbaarder te maken tegen babbeltrucs.

 

Van flyer tot omroep Max
Alle social media kanalen van de politie Rotterdam worden ingezet om het onderwerp babbeltrucs te belichten. Er zijn informatiepakketten ontwikkeld, die worden uitgedeeld door wijkagenten. Ook met folders en posters wordt aandacht getrokken en zowel op televisie als in kranten en tijdschriften komt preventie van babbeltrucs aan bod. Zoals vandaag live bij Tijd voor Max om 17.10 uur NPO 1. Kijk het terug via uitzending gemist.

Opnieuw verdachte aangehouden voor zware mishandeling na begrafenis

Gemaakt: Dinsdag, 14 februari 2017 17:17

ROTTERDAM - De politie heeft vanmorgen in Rotterdam met toestemming van de officier van justitie een 34-jarige man aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij samen met anderen een 41-jarige Schiedammer zwaar mishandeld heeft. Dat gebeurde na een begrafenis op vrijdag 6 mei 2016 in een bosgebied in Bergen op Zoom. De politie verdenkt ook een 34-jarige man uit Nieuwerkerk aan de IJssel, een 35-jarige Amsterdammer en een 46-jarige man uit Oss van deze zware mishandeling. Zij werden eerder aangehouden en zitten nog in voorarrest. Alle verdachten kennen elkaar van de OMG motorclub No Surrender.


De 34-jarige man uit Nieuwerkerk aan de IJssel ontkwam op de actiedag op 15 november 2016 aan zijn arrestatie maar werd uiteindelijk op 13 januari 2017 gearresteerd. De politie verdenkt hem tevens van drugs- en wapenbezit. Hij zou op zijn eerdere vlucht een tas met kilo's harddrugs en een vuurwapen op een adres hebben achtergelaten. De Ossenaar wordt naast de mishandeling ook verdacht van de handel in drugs. De politie heeft vanmorgen onder leiding van de rechter-commissaris de woning van de 34-jarige verdachte in Rotterdam doorzocht. Daarbij is een bedrag van enkele duizenden euro's aan contant geld in beslag genomen. Hij is een sergeant at arms van de motorclub.

 

Aangifte
Een 41-jarige Schiedammer deed bij de politie op dinsdag 10 mei 2016 vanuit het ziekenhuis aangifte van zware mishandeling. Hij vertelde dat hij lid is van Outlaw Motorcycle Gang 'No Surrender'. Hij verklaarde dat hij op vrijdag 6 mei 2016 na de begrafenis van de vader van een clublid in Bergen op Zoom fors was mishandeld. Clubleden namen hem in de auto mee naar een bosgebied. Daar werd hij door hen meerdere keren geslagen en geschopt. Hij werd daarna thuis afgezet waarna zijn vriendin hem naar het ziekenhuis bracht. Daar bleek dat hij verschillende ernstige verwondingen had, namelijk botbreuken in gezicht, bovenlichaam en ledematen. Hij verklaart dat clubleden hem tijdens een bezoek in het ziekenhuis opdroegen om op sociale media te melden dat hij een motorongeluk had gehad. De politie heeft na de aangifte van de Schiedammer een onderzoek ingesteld. Daarbij ontstond zicht op de vier verdachten.

 

Aanpak Outlaw Motorcycle Gangs
De aanpak van Outlaw Motorcycle Gangs heeft een hoge prioriteit voor de politie, gemeente en Openbaar Ministerie. Leden van deze motorclubs zijn op grote schaal betrokken bij criminele en/of ondermijnende activiteiten op het gebied van onder meer wapens, drugs en intimidatie. Hierbij wordt door de betrokken partners gekeken naar de meest effectieve werkwijze; dit kan zowel bestuurlijk, strafrechtelijk of anderszins zijn.

Rotterdammer gaat man te lijf met heggenschaar

Gemaakt: Dinsdag, 14 februari 2017 17:19

ROTTERDAM - Maandag hielden politieagenten een 62-jarige man uit Rotterdam aan die iemand te lijf was gegaan met een heggenschaar. Het slachtoffer is door ambulancepersoneel ter plekke behandeld aan zijn verwondingen.


Maandagmiddag rond 13.30 uur mondde een ruzie tussen twee mannen in de Goereesestraat uit in een steekincident. Het slachtoffer werd met een heggenschaar in zijn arm werd gestoken. Vermoedelijk ging de onenigheid over geld.

 

De ambulance was er snel en behandelde de 27 jarige Rotterdammer ter plekke. De verdachte mocht mee naar het politiebureau. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar het incident. De heggenschaar is in beslag genomen.

Gestolen sleutelbos blijkt niet de sleutel tot succes

Gemaakt: Dinsdag, 14 februari 2017 17:51

ROTTERDAM - Inbrekers die hun slag dachten te slaan in een woning aan de Pr. Julianalaan met een sleutel, welke mogelijk eerder bij een woninginbraak was gestolen, zijn dankzij een melding van een alerte getuige aangehouden.


Tegen 17.00 uur zag een getuige verdachte personen en alarmeerde de politie. De meldkamer stuurde direct agenten erop af en hield contact met de getuige die op dat moment breekgeluiden hoorde. Eén 18- jarige verdachte uit Rotterdam werd bij de voorzijde van de woning aangehouden. De twee andere verdachten zijn weggerend. Na een korte achtervolging te voet werd het tweetal in de buurt van de woning aangehouden. Het gaat om een 18-jarige man uit Hoogvliet en een 20-jarige man uit Spijkenisse. Op de vluchtroute werden buitenlands geld en een horloge aangetroffen.

 

Mogelijk eerder ingebroken
Eén van de verdachten had een sleutelbos bij zich van de woning. Deze sleutels waren vermoedelijk een week ervoor weggenomen bij een inbraak. De verdachten zitten nog vast en hun rol en betrokkenheid bij de eerdere inbraak wordt onderzocht. Daarnaast sluit de politie niet uit dat dit inbrekerstrio mogelijk verantwoordelijk is voor meer inbraken in Kralingen e.o. Dit wordt onderzocht. Heeft u meer informatie die van belang zijn voor het onderzoek? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Blijft u liever anoniem, bel dan 0800-7000.

 

Melden heeft zin
De politie waarschuwt burgers om alert te zijn en bij verdachte situaties onmiddellijk contact op te nemen via 112.

Barendrechtse broers zonder reden in elkaar geslagen

Gemaakt: Woensdag, 15 februari 2017 16:48

BARENDRECHT - Maandagavond rond 20.15 uur zijn twee Barendrechtse broers van 64 en 59 jaar schijnbaar uit het niets in elkaar geslagen op de Dorpsstraat-Oost in hun woonplaats. Dinsdag werd hiervoor een 32-jarige Rotterdammer aangehouden en woensdagmiddag een 32-jarige vrouw uit Barendrecht. De politie is nog op zoek naar getuigen.


De politie kreeg kort na elkaar twee meldingen over een man en een vrouw die zich erg agressief zouden gedragen. Een man verklaarde dat hij op zijn fiets op de Dorpsstraat-Oost werd klemgereden door een grijze auto. De bestuurder stapte uit en greep de man bij zijn keel. Een blonde vrouw die in de buurt stond, riep toen iets naar de verdachte, die daarop het slachtoffer losliet. De vrouw ging weg op de fiets en de verdachte te voet. Het slachtoffer waarschuwde de politie.

 

Verwondingen
Heel kort na deze melding, kreeg de politie nog een telefoontje. Wederom op de Dorpsstraat-Oost waren twee mannen mishandeld. Zij zouden een woordenwisseling gehad hebben met een blonde vrouw, waarna zij met iemand gebeld had. Kort daarna was een man met een grijze auto aangekomen die hen zonder iets te zeggen aanviel. Het signalement van de man kwam volledig overeen met de verdachte uit de eerste melding. De broers, 64 en 59 jaar oud, hadden flinke verwondingen in hun gezicht en moesten voor een behandeling naar het ziekenhuis.

 

Meer informatie?
Agenten startten direct een onderzoek en hielden dinsdagmiddag een 32-jarige Rotterdammer aan in een woning in Barendrecht. Woensdagmiddag werd ook een 32-jarige Barendrechtse gearresteerd. De politie komt graag in contact met mensen die getuige waren van de incidenten of die meer informatie hebben die kan helpen bij het onderzoek. Neem daarvoor contact op met 0900-8844, anoniem via 0800-7000.

Dronken Rotterdammer met gestolen auto na achtervolging aangehouden

Gemaakt: Woensdag, 15 februari 2017 17:01

HEENVLIET - Een 21-jarige automobilist uit Rotterdam is op 14 februari op de Baljuwweg aangehouden. De man was dronken, reed in een gestolen auto en was na een aanrijding doorgereden. Ook zijn bijrijder, 22-jarige man uit Spijkenisse, werd gearresteerd.


Kort voor zijn aanhouding passeerde de man met zijn auto op de Groene Kruisweg in Heenvliet een andere personenauto, waarbij hij de buitenspiegel van het andere voertuig raakte en omklapte. De automobilist reed vervolgens weg. De gedupeerde automobilist was een agent die juist op weg was naar zijn werk. Bij de volgende stoplichten reed deze agent naast de automobilist, legitimeerde zich en gaf aan de schade wilde regelen. De automobilist stoof er echter vandoor en een achtervolging was een feit.

 

Snel aangehouden
De bestuurder reed hard weg richting Zwartewaal en keerde bij de rotonde bij de Henry Fordstraat om, om weer richting Spijkenisse terug te racen. Hij negeerde daarbij rode verkeerslichten, reed veel te hard, reed aan de verkeerde helft van de weg en miste ternauwernood andere auto's. Om het idiote en levensgevaarlijke gedrag van de man te stoppen, tikten twee politieauto's de auto van de man aan. Hij verloor daardoor de macht over het stuur, raakte een boom en stopte zijn auto. De bestuurder stapte uit en rende weg, maar kwam niet ver. Hij werd snel aangehouden. Zijn bijrijder was in de auto blijven zitten en werd ook gearresteerd.

 

In beslag
De auto bleek op 13 of 14 februari in Spijkenisse te zijn gestolen. Deze is in beslaggenomen. De bestuurder bleek teveel te hebben gedronken. Beide mannen zitten vast.

Overval op beautysalon aan de Goudsesingel

Gemaakt: Woensdag, 15 februari 2017 22:31

ROTTERDAM - De politie onderzoekt de overval op een beautysalon aan de Goudsesingel, die woensdagavond plaatsvond. Er vielen geen gewonden.


Tegen negen uur was een medewerkster alleen in de zaak, toen een man binnenkwam. Hij eiste van haar dat ze de kassa openmaakte. De medewerkster deed dat en de overvaller griste er geld uit. Vervolgens dwong hij haar de kluis open te maken en nam ook daar geld uit mee. Hevig geschrokken, maar verder ongedeerd liet hij de medewerkster achter. De politie startte direct een onderzoek, waarbij ook de beelden van de beveiligingscamera's van de zaak werden opgevraagd. Er zijn nog een aanhoudingen verricht.

 

Heeft u iets gezien of gehoord van dit incident? Of heeft u andere informatie die de politie verder kan helpen in haar onderzoek? Neem dan contact op via 0900-8844. Anoniem uw informatie doorgeven kan ook, via M. 0800-7000.

Politie vindt meer dan 100 kilo versnijdingsmiddel in Rotterdamse woning

Gemaakt: Donderdag, 16 februari 2017 16:43

ROTTERDAM - De politie heeft in een woning in Rotterdam-West 150 kilo versnijdingsmiddel gevonden. Daarnaast troffen agenten een aantal zakken cocaïne en heroïne aan én geladen revolver. Er zijn zeven personen aangehouden.

 

Agenten waren vrijdagavond 10 februari met een preventieffouilleeractie bezig, toen ze een auto zagen die ze wilden controleerden. Maar nog voordat ze dat konden doen, hield de auto stil voor een woning in de Coolhaven. Een man stapte uit, ging de woning binnen en stapte even later weer in de auto. Agenten gaven hem alsnog een stopteken en doorzochten het voertuig. Er bleek een vuilniszak met ongeveer 25 kilo versnijdingsmiddel in te liggen. De drie inzittenden werden aangehouden. Het gaat om Rotterdammers van 24, 31 en 38 jaar oud.

 

Na de controle van de auto, besloten de agenten ook de woning te doorzoeken. Daar stuitten ze onder andere op een mixkamer voor verdovende middelen. In de woning vonden verder ze twee kilo heroïne, 750 gram cocaïne, meer dan honderd kilo versnijdingsmiddel en een revolver met munitie. De drie in het pand aanwezige vrouwen werden aangehouden. Het gaat om twee Rotterdamse vrouwen van 19 en 46 jaar oud en een vrouw van 25 jaar oud uit Barendrecht. Tijdens het onderzoek kwam de 53-jarige hoofdbewoner binnen. Ook die werd gearresteerd.

 

De 53-jarige en 31-jarige verdachte zijn voorgeleid aan de Rechter Commissaris en in bewaring gesteld. De overige verdachten zijn inmiddels heengezonden.

Drie auto’s in brand in Schiedam en Rotterdam

Gemaakt: Donderdag, 16 februari 2017 16:50

ROTTERDAM / SCHIEDAM - Op drie verschillende locaties in Schiedam en Rotterdam zijn op 16 februari auto's in brand geraakt. In alle gevallen houdt de politie rekening met brandstichting. Niemand raakte gewond. De politie is een onderzoek gestart en tips zijn welkom.


Rond 03.10 uur vatte een Mercedes personenauto vlam op de Groenelaan in Schiedam en drie kwartier later was een Mercedes bestelbus op de Nieuwe Haven aan de beurt. Naast deze bestelbus stond een personenauto geparkeerd die mogelijk ook schade heeft opgelopen. Twee uur later, om 06.00 uur sloegen de vlammen uit een Honda- personenauto op de Burgemeester Meineszlaan in Rotterdam.

 

Politie zoekt getuigen
De recherche heeft de branden in onderzoek. Er wordt onder meer naar camerabeelden gezocht, er wordt buurtonderzoek gehouden en er vindt technisch onderzoek naar de auto's plaats. Wie heeft gezien hoe de branden zijn ontstaan of andere informatie heeft, wordt gevraagd dit met de politie te delen. U kunt bellen met 0900-8844 of anoniem naar 0800-7000.

Minder meldingen brandweer in 2016

Gemaakt: Vrijdag, 17 februari 2017 07:57

Bij de meldkamers van de brandweer kwamen in 2016 bijna 222 duizend meldingen binnen van incidenten. Dat zijn er 12 duizend minder dan een jaar eerder. In 55 procent van de gevallen ging het om brand, de overige meldingen waren verzoeken om hulp. Zowel het aantal meldingen voor hulp (-10 procent) als het aantal voor brand (-1 procent) daalde vorig jaar ten opzichte van 2015. Dit meldt CBS op basis van nieuwe cijfers.

 

Van de 222 duizend meldingen van incidenten die in 2016 bij de meldkamers van de brandweer binnenkwamen leidden 141 duizend tot het daadwerkelijk alarmeren van de brandweer, een goede 10 duizend alarmeringen minder dan het daar jaar daarvoor. Ruim één derde van de meldingen werden door de meldkamer zelf afgehandeld. Dat is ongeveer evenveel als voorgaande jaren. De alarmeringen leidden in 93 procent van de gevallen tot het daadwerkelijk uitrijden van de brandweer die in 82 procent van de keren ook daadwerkelijk ter plaatse kwam.

 

Minder storm, minder hulpverleningen
Het aantal verzoeken om hulp daalde in 2016 naar bijna 98 duizend meldingen. Dat was 11 duizend minder dan een jaar eerder. De voornaamste reden was rustiger weer. Zorgde de zomerstorm van 25 juli 2015 nog voor een piek in het aantal verzoeken om hulp, de hevigste storm van 2016, in november, was minder zwaar en leidde daardoor tot minder meldingen bij de brandweer. Wel zorgden zeer zware regen en hagelbuien eind juni 2016 voor veel overlast in het zuidoosten van Nederland en daardoor voor meer meldingen in het tweede kwartaal.

Van de binnengekomen hulpverleningsmeldingen werd 37 procent afgehandeld door de meldkamer zelf. Bij merendeel (63 procent) van de meldingen werden brandweerkorpsen gealarmeerd. In bijna 55 duizend gevallen kwamen zij daadwerkelijk voor hulp ter plaatse.

 

Minder brandmeldingen door brandmeldinstallaties
Telefonisten van brandweermeldkamers kregen 124 duizend meldingen van brand in 2016. Dit betrof 79 duizend meldingen vanuit brandmeldinstallaties en 45 duizend telefonische meldingen. Het aantal meldingen van brand daalde met ruim 1,1 duizend ten opzicht van 2015. Voor het tweede jaar op rij waren er vooral minder meldingen vanuit brandmeldinstallaties. Omdat meldkamers een deel van deze automatische meldingen zelf afhandelde, leidde dit uiteindelijk tot 41 duizend alarmeringen bij de brandweer. Van deze alarmeringen was het in bijna vier op de tien gevallen niet nodig om ter plaatse op het incidentadres te komen.

 

Meer telefonische meldingen van brand
Het aantal telefonische meldingen van brand was in 2016 licht gestegen ten opzichte van een jaar eerder naar iets meer dan 45 duizend. Dat is voor het eerst sinds drie jaar. In 2014 en 2015 daalde het aantal telefonische meldingen nog. De toename leidde echter tot amper meer alarmeringen voor de brandweer omdat de meldkamer zelf veel van de extra meldingen kon afhandelen. Bij telefonische meldingen kwam de brandweer in meer dan 90 procent van de alarmeringen ter plaatse.

 

Reponstijd bijna gelijk aan vorig jaar
De gemiddelde responstijd bij brand is in 2016 met 6 seconden toegenomen. De responstijd is de tijd vanaf het moment van de aanname door de brandweercentralist en het ter plaatse verschijnen van de brandweer op het adres van het incident. Gemiddeld deed de brandweer in 2016 er 7,5 minuten over om bij het incidentadres te komen. De gemiddelde tijd tussen de aanname door de brandweercentralist en het alarmeren van de brandweer nam met 6 seconden toe. De gemiddelde uitruktijd en rijtijd zijn gelijk gebleven.

 

Om het aantal loze meldingen terug te dringen, investeerden meldkamers meer tijd in de verificatie van de melding alvorens de brandweer te alarmeren.

84-jarige Rotterdamse slachtoffer van babbeltruc

Gemaakt: Vrijdag, 17 februari 2017 17:59

ROTTERDAM - Donderdagmiddag 16 februari kwamen twee vrouwen met een smoes bij een bejaarde mevrouw op de Maasboulevard binnen. Ze namen uiteindelijk haar sieraden mee. De politie pakt de zaak hoog op en zoekt getuigen.

 

Donderdag rond 16.15 uur belden twee vrouwen aan bij een woning op de Maasboulevard in Rotterdam. De bewoonster deed de centrale toegangsdeur open na het uiterst vriendelijke verhaal van twee vrouwen. Zij vertelden dat ze het slachtoffer nog kende vanuit het ziekenhuis en nog een keer zouden langs komen. Het slachtoffer dacht dat het wel goed zat en opende daarom ook haar eigen voordeur. Vervolgens vertelden de oplichtsters dat ze verpleegkundigen waren en dat ze wel een kop koffie lustten. En terwijl een van de twee de vrouw hielp met koffie zetten in de keuken, had de ander vrij baan om sieraden te pakken. Vervolgens verliet het duo met een smoes weer het huis. Even later merkte de vrouw dat ze haar sieraden miste en belde de politie.

 

Getuigen gezocht
Het gaat om twee kleine vrouwen, eentje droeg een pet en ze waren te voet. Heeft u donderdagmiddag iets gezien of gehoord wat kan helpen bij het oplossen van deze laffe daad? Bel dan met de politie op 0900-8844 of Anoniem op 0800-7000.

 

Campagne babbeltrucs 'Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen'
Te vaak zijn ouderen het doelwit van babbeltrucs en woningovervallen. Criminelen maken misbruik van hun goedgelovigheid en weten met een overtuigende smoes hun woning binnen te komen. Het zorgen voor een veilige en leefbare omgeving voor jong én oud behoort tot ons basiswerk. Dat kunnen we echter niet alleen. Het is belangrijk dat ouderen zelf ook alles doen wat binnen hun mogelijkheid ligt om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van een babbeltruc. Om ze daarbij te helpen, is er een campagne gestart 'Laat niemand binnen, wat ze ook verzinnen'. De campagne is gericht op senioren en de mensen in hun naaste omgeving. Het is ook aan buren, kinderen, of verzorgers om ouderen te wijzen op hun kwetsbare positie.

Politie in Delfshaven de straat op

Gemaakt: Vrijdag, 17 februari 2017 18:03

ROTTERDAM / DELFSHAVEN - Zichtbaar zijn en veelvoorkomende problemen aanpakken. Met meer dan honderd agenten en medewerkers van onder andere gemeente, Belastingdienst en Douane, wil Basisteam Delfshaven vrijdag benadrukken dat ze er is voor haar bewoners. De grote verkeerscontrole en gerichte acties en controles in de wijk zullen op deze Blauwe Dag zeker niet onopgemerkt blijven.

 

Wijkagenten Metin Yildiz en Yvel Blokland namen initiatief voor deze dag. 'De afgelopen tijd sloot een aantal politiebureaus in het district. We merken dat daardoor voor sommige wijkbewoners een drempel is gekomen om misstanden en overlast in de wijk te melden. De wijkagenten zijn echter niet verdwenen. We zijn nog steeds erg betrokken bij de problematiek in de buurt en horen graag van de bewoners wat er speelt. Voor sommige dingen zoals verdachte situaties, het voorkomen van inbraken of drugsoverlast, blijven we voor een deel afhankelijk van meldingen uit de wijk. Door er nu met veel agenten te zijn en te laten zien dat we de problemen in de wijk kennen én aanpakken, hopen we dat mensen ons de volgende keer (ook weer) willen bellen.'

 

De politie is natuurlijk elke dag, 24 uur per dag aan het werk in de wijk. Voor deze dag heeft het basisteam ook partners als de gemeente, Douane, Belastingdienst en OM, en ondersteuning uit de eenheid gevraagd. Met zo'n 125 agenten en medewerkers van partnerorganisaties maken ze vandaag op grote schaal contact met de wijk, pakken ze overlast, overtredingen en problemen aan en laten ze zien dat de politie er is voor haar bewoners.

 

De Blauwe Dag is rond 14.00 uur van start gegaan. Als de dag een succes blijkt zal het basisteam ze dit jaar vaker organiseren.

Man sticht brand in flatwoning en klimt via balkon naar buiten

Gemaakt: Zaterdag, 18 februari 2017 16:53

ROTTERDAM - Agenten hielden zaterdagochtend 18 februari een 43-jarige man uit Hoogvliet aan voor brandstichting in een flatwoning aan de Schakelweg. De brand brak rond 5.40 uur die ochtend uit. De bewoonster van de flat is vanwege het inademen van rook ter plaatse nagekeken door ambulancepersoneel.

 

De politie kreeg zaterdagochtend een melding van een verdachte situatie waarbij een man van een balkon van een flatwoning klom. Diverse politieeenheden gingen poolshoogte nemen toen de melding kwam dat bij de dezelfde flat sprake zou zijn van brandstichting. Direct werd de brandweer gealarmeerd, die opschaalde naar middelbrand. Met verschillende blusvoertuigen wisten brandweerlieden het vuur binnen korte tijd onder controle te krijgen. Omliggende woningen werden uit voorzorg onderzocht. Niemand hoefde echter zijn woning te verlaten. Een paar mensen is nog even gecheckt door ambulancepersoneel, maar bleken ongedeerd. De bewoonster van het pand is ter plekke behandeld in verband met lichte rookvergiftiging.

 

Ondertussen hielden agenten buiten ter hoogte van de Kruisnetlaan een man aan die voldeed aan het signalement van de man die van het balkon was geklommen. De politie nam hem mee naar het bureau op verdenking van diefstal en brandstichting.

Onderbuikgevoel agenten leidt tot schoenendoos met 120.000 euro

Gemaakt: Zaterdag, 18 februari 2017 16:59

ROTTERDAM - Agenten toonden vrijdagavond 17 februari een gezond staaltje alertheid. Hun onderbuikgevoel was niet onterecht en leidde tot de vondst van goed gevulde schoenendoos met 120.000 euro aan contanten. De 'eigenaren' zitten nu vast op verdenking van witwassen.

 

De agenten waren bezig met een buurtonderzoek naar aanleiding van informatie dat er in het wooncomplex aan de Binnenrotte sprake zou zijn van criminele activiteiten. Tijdens dit onderzoek stuitten ze op de twee Albanezen van respectievelijk 39 en 47 jaar die een woning in het complex wilden binnengaan. Toen de agenten de twee aanspraken, gedroegen de mannen zich dermate verdacht dat dit de agenten alleen maar meer aanleiding gaf om het duo te controleren. Bij het controleren van de woning troffen de agenten vervolgens de schoenendoos met geld aan. Hierop hielden zij de mannen aan op verdenking van witwassen. Het geld is in beslag genomen voor nader onderzoek naar de herkomst.

 

Ondermijning
Luxe wooncomplexen in het centrum van Rotterdam hebben de aandacht van de politie. Ze staan erom bekend dat ze regelmatig worden gebruikt voor criminele activiteiten. Juist de anonimiteit van dergelijke wooncomplexen maakt het voor criminelen aantrekkelijk vanuit die plekken te opereren. Bij invallen bij die criminelen worden bovengemiddeld vaak grote geldbedragen aangetroffen. Zo ook in dit geval.

Jongens (15) schrik van hun leven door balletjespistool

Gemaakt: Zaterdag, 18 februari 2017 21:59

ROTTERDAM - Drie jongens van 15 jaar kregen zaterdagmiddag 18 februari de schrik van hun leven doordat zij twee balletjespistool bij zich droegen. Een getuige zag de wapens namelijk aan voor echte vuurwapens en waarschuwde de politie.

 

Aan het begin van de middag zette de getuige iemand af bij het station in Rotterdam. Daar zag hij het drietal lopen en twee wapens aan elkaar overdragen. De man belde de politie, die deze vuurwapenmelding uiteraard serieus nam en met diverse eenheden ter plaatse ging. Agenten zagen het drietal even verderop lopen en omdat het een melding vuurwapens betrof benaderden zij de jongens met getrokken wapen. Gelukkig werkten de jongens direct mee met de agenten en waren verdere maatregelen niet nodig. Toen de agenten de jongens controleerden, troffen zij inderdaad twee wapens aan. Het bleek echter om nepwapens te gaan. Ook deze zijn echter niet toegestaan en dus zijn de jongens uit resp. Vlaardingen en Assen aangehouden en meegenomen naar het bureau. De balletjespistolen zijn in beslag genomen.

 

Nepwapens? Levensgevaarlijk!
De politie startte vorig jaar al een campagne om te waarschuwen dat het dragen van nepvuurwapens levensgevaarlijk is. Juist om situaties zoals vandaag te voorkomen. De neppers lijken vaak zo echt, dat agenten handelen als bij een echt vuurwapen. Dat betekent dat zij een speciale procedure moeten volgen waarbij zij hun vuurwapen trekken of zelfs moeten gebruiken. Nepvuurwapens leveren daarmee onnodige gevaarlijke situaties op.

Politie kijkt tevreden terug op Blauwe Dag Oud-Delfshaven

Gemaakt: Zaterdag, 18 februari 2017 22:02

ROTTERDAM - Zichtbaar zijn en veelvoorkomende problemen aanpakken. Met meer dan honderd agenten en medewerkers van onder andere gemeente, Douane en Belastingdienst, wilde de politie in Oud-Delfshaven vrijdag benadrukken dat ze er is voor haar bewoners en de veiligheid in het gebied.

 

Bij de verkeerscontrole werden zo'n 2400 voertuigen vanaf de Vierhavensstraat gescand. 93 Daarvan bleken in het systeem voor te komen vanwege bijvoorbeeld een niet-betaalde bekeuring of belasting, onverzekerd rondrijden of andere zaken. Daarnaast vielen vier mensen op die reden zonder rijbewijs, reed één persoon met ingevorderd rijbewijs en gaf iemand een valse naam op. Vijf mensen werden langs de kant gezet voor het overtreden van de maximale snelheid.

 

Bij één bestuurder werden een knuppel en een klein mes in de auto gevonden. Nadat hij afstand deed van de spullen, mocht hij na een waarschuwing doorrijden. Tijdens een preventieffouilleeractie later die avond werd ook nog een nepvuurwapen aangetroffen en in beslag genomen.

 

Aangehouden
Tijdens de controle liepen agenten twee veroordeelden tegen het lijf die nog respectievelijk 59 en 29 dagen celstraf open hadden staan. Zij zijn aangehouden, evenals drie mensen die nog een flinke boete open hadden staan. 3 Mensen zijn gegijzeld in afwachting van de achterstallige betaling. Verder werd een totaalbedrag van ongeveer 5000 euro aan openstaande boetes betaald door verschillende personen.

 

Wheelie
Tijdens de actie werden ook lokfietsen ingezet. Al vrij snel werd één daarvan gestolen. De agenten volgden de fiets en kwamen uit bij een woning aan het Virulyplein. Daar vonden zij naast de lokfiets nog twee andere gestolen fietsen. Drie Rotterdammers van 16, 19 en 20 jaar werden gearresteerd.

 

's Middags werd ook al een jongen op een gestolen fiets betrapt aan het Mathernesserplein. Opstartende agenten zagen een jongen stoer een wheelie doen op zijn fiets. Ze besloten hem te controleren en kwamen tot de ontdekking dat de fiets een dag eerder als gestolen was geregistreerd in Krimpen aan den IJssel. De 16-jarige Rotterdammer is aangehouden op verdenking van heling. De fiets gaat terug naar de eigenaar.

 

Vermist meisje
De Douane en Belastingdienst traden op tegen wanbetalers en een sigarenwinkel die 18 kilo illegaal tabak bleek te hebben. 22 Voertuigen werden in beslag genomen en in totaal 30.000 euro aan achterstallige betalingen geïnd. Het hoogste nog verschuldigde bedrag was 3700 euro.

Rond 16.00 uur werden agenten in de wijk aangesproken door een geschrokken moeder die haar 5-jarige dochtertje kwijt was. De Meldkamer verstuurde een burgernetbericht en alle agenten keken naar het meisje uit. Zij troffen haar een klein half uur later gelukkig ongedeerd aan en herenigde haar met haar moeder.

 

Vaker organiseren
Basisteam Delfshaven is blij met de inzet van de avond en heeft naast de concrete resultaten ook weer veel contact kunnen maken met haar bewoners. Het plan is om naast de reguliere inzet vaker zo'n dag te organiseren waarbij de problematiek in het district de volledige aandacht krijgt.

Rotterdammer met bivakmuts bedreigt 70-jarige vrouw met mes

Gemaakt: Maandag, 20 februari 2017 16:55

ROTTERDAM - Zondagavond moest een 70-jarige vrouw onder bedreiging van een mes aan de voordeur in de wijk Vreewijk haar geld afgeven. Even later hielden politieagenten aan de hand van het signalement de afperser aan in de buurt.


Iets voor 22.00 uur deed het slachtoffer haar voordeur open omdat ze de stem van een buurman dacht te herkennen. Vervolgens stond er een man met een bivakmuts en een mes op de stoep. Hij vroeg om geld, en de vrouw gaf hem meteen dat wat ze in huis had. De politie was inmiddels gealarmeerd door haar kleindochter die vanaf boven het tafereel kon aanschouwen. De man ging er met het geld vandoor. Even later hielden agenten hem aan de hand van het signalement in de buurt aan. Het bleek een buurman te zijn. De 29-jarige Rotterdammer zit vast.

Speler geeft scheidsrechter kopstoot na rode kaart

Gemaakt: Maandag, 20 februari 2017 17:15

ROTTERDAM - Zondag raakte een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd gewond nadat een speler een kopstoot uitdeelde. De dader verliet meteen het veld en ging er vandoor.


Zondag om 13.45 uur werd er gevoetbald bij een voetbalvereniging aan de Kanaalweg in Rotterdam-Noord. Nadat een speler een rode kaart kreeg, werd hij zo boos dat hij de scheidsrechter een kopstoot gaf. De fluiter, een 60-jarige man uit Rotterdam, was even buiten bewustzijn en had flink hoofdpijn en zag slecht. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. De verdachte verliet meteen het voetbalveld en vertrok in zijn auto. De politie is een onderzoek gestart en verhoort de getuigen.

Zestien bekeuringen bij controle knooppunt Ridderkerk

Gemaakt: Dinsdag, 21 februari 2017 16:43

ROTTERDAM / RIDDERKERK - Een bromfietscontrole bij de Van Brienenoordbrug in Rotterdam bleek op maandagmiddag 20 februari meer dan de moeite waard.


Binnen een paar uur werd bij twaalf bromfietsen geconstateerd dat ze opgevoerd waren. Drie bestuurders hadden geen geldig rijbewijs en twee bestuurders werden betrapt op niet-handfree bellen. Eén bestuurder bleek dronken en had zoveel achter de kiezen dat hij zijn rijbewijs moest inleveren. Een 21-jarige Rotterdammer werd aangehouden, want hij reed op een gestolen scooter. 'Zijn' voertuig werd in beslaggenomen en de verdachte kreeg ook nog een bekeuring wegens rijden zonder rijbewijs.

 

Op de A16 controleerde Team Verkeer van de politie Rotterdam bij knooppunt Ridderkerk van 18:00-22:00 uur op snelheid. 16 weggebruikers reden te hard en vier van hen mochten niet verder rijden, omdat ze het qua snelheid te bont hadden gemaakt.

Bewoners van de Albert Camusplaats horen harde knallen

Gemaakt: Dinsdag, 21 februari 2017 17:33

ROTTERDAM - In de vroege morgen van dinsdag 21 februari hoorden bewoners van de Albert Camusplaats harde knallen. De politie vond na onderzoek een aantal hulzen.


Om ongeveer 05.00 uur kwam bij de politiemeldkamer een melding binnen dat bewoners van de Albert Camusplaats schoten hadden gehoord. Ook hadden enkelen van hen een ruzie tussen twee personen gezien. Eén van de ruziemakers was weggereden in een auto.

 

De politie stelde in de omgeving een onderzoek in naar deze auto, maar trof hem niet meer aan. Op de parkeerplaats van de Albert Camusplaats werden later door de politie hulzen gevonden. Die werden veiliggesteld door de Forensische Opsporing.

 

De politie stelt een nader onderzoek in naar dit incident en is nog op zoek naar getuigen. Hebt u informatie over dit voorval of bent u getuige geweest en hebt u nog niet met de politie gesproken, belt dan svp met 0900-8844 of met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Beloning van 15.000 euro in onderzoek dood man Straatweg

Gemaakt: Dinsdag, 21 februari 2017 17:48

ROTTERDAM - De Hoofdofficier van Justitie in Rotterdam looft een beloning uit van 15.000 euro in het onderzoek naar de dood van een 56-jarige Capellenaar. Die werd zaterdag 4 februari voor een café aan de Straatweg dusdanig ernstig mishandeld dat hij op 8 februari overleed aan zijn verwondingen.

 

Het slachtoffer dronk samen met een vriend vrijdagavond 3 februari een drankje in het café op de Straatweg. Daar vond een ruzie plaats tussen twee andere bezoekers. Het slachtoffer probeerde deze ruzie te sussen. Rond 2.00 uur verlieten het slachtoffer en zijn kompaan het café. Daarna werd het slachtoffer, buiten het gezichtsveld van zijn vriend, voor de deur van het café mishandeld.

 

Omstanders wezen surveillerende agenten op de zwaargewonde man en startten direct met reanimeren. Toegesneld ambulancepersoneel nam de reanimatie over waarna het slachtoffer met spoed naar een ziekenhuis werd vervoerd. De 56-jarige Capellenaar kwam er helaas niet meer bovenop en overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

 

Vanwege de hevigheid van het gebruikte geweld breidde de politie het onderzoeksteam uit tot een team van 20 rechercheurs. Eerder al stelden onderzoekers sporen en camerabeelden veilig en spraken ze met verschillende getuigen. In Bureau Rijnmond en Hart van Nederland deed de zoon van het slachtoffer een oproep tot de dader en getuigen om zich te melden. Ook werd via diverse (social) media aandacht besteed aan de zaak.

 

Informatie
Helaas leidde dit alles tot nog niet tot een aanhouding. Daarom is alle informatie van groot belang. Was u in het café en heeft u de ruzie tussen twee andere bezoekers gezien? Heeft u de dader gezien die het slachtoffer voor het café heeft neergeslagen? Of weet u andere details die van belang kunnen zijn voor dit onderzoek? Neem dan alstublieft contact op met het onderzoeksteam via 0900-8844. Blijft u liever anoniem? Bel dan 0800-7000.

Schiedammer aangehouden na kopstoot scheidsrechter

Gemaakt: Woensdag, 22 februari 2017 16:01

ROTTERDAM - De politie in Rotterdam heeft op dinsdag 21 februari een 21-jarige man uit Schiedam aangehouden op verdenking van zware mishandeling.


De verdachte speelde op zondag 19 februari een voetbalwedstrijd aan de Kanaalweg in Rotterdam en kreeg op een gegeven moment een rode kaart. De speler kwam direct verhaal bij de scheidsrechter halen, maar liet het niet bij woorden, want hij gaf de scheidsrechter een kopstoot. Het 60-jarige slachtoffer hield er een vermoedelijk gebroken neus en meerdere kneuzingen in zijn gezicht aan over. Hij moest naar voor behandeling naar het ziekenhuis.

 

Onderzoek
De dader trok direct na de kopstoot zijn voetbalshirt met rugnummer uit om meteen weer het binnenstebuiten aan te trekken en ging er vandoor. De politie startte direct een onderzoek naar de identiteit van de verdachte en hoorde een aantal getuigen op het voetbalveld. De man zit vast.

Briellenaar vast na wilde achtervolging en geweld tegen politie

Gemaakt: Woensdag, 22 februari 2017 16:21

ROTTERDAM - Dinsdagavond rond 17.30 uur ging in Rotterdam een wegpiraat tekeer tegen de politie. Agenten vermoedden dat hij onder invloed achter het stuur zat en wilden hem controleren. De man, een 30-jarige Briellenaar, vluchtte. Daarbij raakte een agent lichtgewond. Na een roekeloze vluchtpoging met de auto en te voet werd de verdachte alsnog aangehouden. De man bleef zich echter flink verzetten, bedreigde de agenten en schold hen uit met de vreselijkste ziektes. Hij zit nog vast.


Agenten kregen een melding van een voetganger die aangaf bijna van haar sokken te zijn gereden door een automobilist, van wie zij vermoedde dat hij onder invloed was van alcohol. Cameratoezicht zag de door haar omschreven chauffeur rijden en gaf dat door aan de agenten op straat. Die wachtten de auto op de Mauritsweg op. Een agent sprak de man aan en vroeg hem de motor uit te zetten. Toen de verdachte daaraan geen gehoor gaf, boog de politieman zich naar binnen om de sleutel zelf om te draaien. Met de politieman nog half in de auto, gaf de bestuurder ineens gas en reed naar voren. De agent raakte daarbij lichtgewond aan zijn arm.

 

De verdachte ging er vervolgens vandoor naar de Van Oldenbarneveltstraat, reed over de trambaan tegen het verkeer in de Karel Doormanstraat in, negeerde de mensen op de voetgangersoversteekplaats en sloeg zonder acht te slaan op het rode licht af naar de Westblaak. Via de Boomgaardhof vluchtte hij de Mauritsstraat in, waar hij de auto achterliet en verder te voet ging. De politie zat hem nog steeds op de hielen en in het doodlopende Karel Doormanhof kon de man niet verder. Hij weigerde echter nog steeds alle medewerking. De politie moest daarom pepperspray gebruiken om hem onder controle te houden.

 

Ook na de aanhouding bleef de Briellenaar zich hevig verzetten. Hij schreeuwde, beet in de arm van een politieman, schold met ziektes en bedreigde de agenten met de dood. Desondanks hielden de agenten de man onder controle en brachten hem naar het politiebureau. De man wordt verdacht van rijden onder invloed, verschillende verkeersovertredingen en geweld tegen de politie. Hij zit nog vast.

Morgen wordt storm verwacht, wanneer bel je 112?

Gemaakt: Woensdag, 22 februari 2017 16:36

NEDERLAND - Bij hevige regenval en storm krijgt de meldkamer honderden telefoontjes van inwoners die overlast of schade hebben. Situaties die levensbedreigend zijn krijgen voorrang op andere hulpverzoeken. Medewerkers van de meldkamer die telefoontjes aannemen maken een snelle inschatting van het risico en kunnen daardoor niet iedereen volledig en uitgebreid te woord staan. Door drukte kan het langer duren voordat je de meldkamer kunt bereiken.

 

Bij acuut gevaar of spoed bel je het alarmnummer 112. Is het niet acuut, neem dan contact op met je gemeente.

 

Reis stormvrij met aanhanger of lege vrachtwagen

Het is niet verstandig om donderdagmiddag- en avond met aanhanger of lege vrachtwagencombinatie de weg op te gaan. Daarvoor waarschuwt de VID. Met de westerstorm die over het land raast is het risico op omwaaien te groot. De windstoten kunnen tot diep landinwaarts de 100km/uur overschrijden.

 

Beter is het om de ergste wind te omzeilen. Dat betekent met aanhanger/lege vrachtwagencombinatie in de ochtenduren reizen of juist pas laat in de avond. De timing van de storm is beroerd. Het hoogtepunt van de storm valt in de namiddag en de eerste helft van de avond, juist het tijdstip waarop er veel verkeer onderweg is. Het risico voor vrachtwagens en aanhangers is vooral groot op noord-zuidverbindingen, zoals de A6, A16, A27 en A50. Op deze wegen staat de wind haaks, waardoor de vlagen vat weten te krijgen op (lege) aanhangers. De situatie doet denken aan de lentestorm van twee jaar geleden, toen alleen al op het hoofdwegennet uiteindelijk 23 vrachtwagens/aanhangers kantelden.

 

Bomen en verkeersborden

De VID verwacht minder problemen met bomen, omdat die momenteel nog niet in het blad staan en dus minder vatbaar zijn. Toch kan er her en der wel eentje op de snelweg terecht komen. Verder is het natuurlijk oppassen voor verkeersborden en andere objecten die loswaaien en op de weg terecht komen. Hier ontstaan bij elke storm verkeersproblemen door. We vragen automobilisten die donderdag de weg opgaan de actuele verkeersinformatie en de weerberichten te blijven volgen.

 

Minder treinen

De NS past de dienstregeling aan vanwege het verwachte stormachtige weer. In het hele land rijden er daardoor morgen minder treinen, zo laten de NS en ProRail weten.